Prisen på bærbare pc'er skrues i vejret

Dyrere materialer og højere lønninger øger omkostningerne for pc-producenterne, der nu vil kræve flere penge for produkterne.

De seneste år har priserne på bærbare pc'er oplevet et fald, der har været til fordel for købelystne computerbrugere. Men nu kan priserne lige så vel gå den anden vej, skriver Business.dk.

Verdens tre største producenter af bærbare computere - Quanta, Compal og Wistron - vil nemlig have flere penge for at levere produkter til de store pc-brands - Hewlett-Packard, Dell og Acer - der sælger pc'erne under eget navn. Grunden er simpelthen dyrere materialer og højere lønninger.

»For første gang sætter vi priserne op,« siger Ray Chen, administrerende direktør for Compal, der sidder på 25 procent af verdensmarkedet, til Financial Times.

Lønningerne i Fjernøsten vokser, og Kina indførte sidste år et nyt sæt skatteregler, der ligeledes er med til at hæve produktionsomkostninger. Desuden er priserne på nikkel og kobolt, der anvendes i pc'ernes genopladelige batterier, for alvor blevet skruet i vejret.

Research Manager Anders Elbak fra analysehuset IDC oplyser, at råmaterialerne rent faktisk har været stigende, uden at det har haft nogen betydning for butiksprisen. Han mener dog, at prisstigningerne vil ramme forbrugerne - i hvert fald ikke foreløbig.

»I første omgang bliver pc-producenterne presset, dernæst afsætningskanalerne, og først i sidste omgang kommer kunderne - og det bliver næppe nogen voldsom stigning. For pc-branchen lider under, at man stort set kun kan finde ud af at konkurrere på prisen, så selv om der nok skal komme en opbremsning, vil der være et utroligt pres på priserne,« siger han til Business.dk.

Gennemsnitsprisen på en bærbar pc i Danmark var 5.425 kroner eksklusiv moms i det første kvartal af 2008. To år tidligere var tallet 7.650 kroner uden moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere