Teleselskaber trætte af tv-skræmmekampagne mod supernet

Stop skræmmekampagne mod LTE-nettet; vi gider ikke forsinkelser, siger teleindustrien.

(Redigeret, se bund)

"Jeg synes ikke, at det nytter noget, at de bliver ved med at stå i et hjørne og råbe, at der kommer sne på skærmen, men i stedet bruger kræfterne på at kigge på det konstruktivt."

Jakob Willers replik udspringer af uro. Han er direktør for Telekommunikationsindustrien, der samler de danske teleselskaber, og han frygter, at et landsdækkende LTE-net kan blive ramt af forsinkelser på grund af tv-selskabernes bekymring.

"Det er en afsindig vigtig beslutning om, at vi skal bruge LTE til at komme ud i yderområderne. Det må vi ikke udfordre ved at skabe en bekymring, som måske er unødvendig," siger Jakob Willer.

 

Flimmer på skærmen?

Som ComON skrev i går, frygter Boxer og YouSee, at fremtidens LTE-net kan skabe flimmer på tv-skærmen i danske hjem. De nuværende LTE-net, som teleselskaberne lancerer allerede næste år, vil ikke give problemer. De anvender højtliggende frekvenser omkring 2,5 GHz, som ligger langt væk fra tv-frekvenserne. Det er derimod et kommende LTE-net i 800 MHz-båndet, der i værste tilfælde kan ende med at få tv-seere til at banke på flimrekassen i desperation. LTE-nettet i 800 MHz-båndet har den klare fordel, at masterne kan række længere ud på landet, men til gengæld sender det i næsten samme område, som tv-signalerne sendes i.

Modsat kabel-tv-selskabet YouSee sender Boxer i luften med en tv-licens - og har derfor umiddelbart det største problem. Selskabet, der for et år siden holdt sit indtog i Danmark med det digitale luftbårne DTT-net, mener ikke, de bør løse problemerne, der kan ramme to af Boxers kanaler. Firmaet har postet store investeringer i Danmark og var i frekvensområdet først. Ergo må teleselskaberne løse problemet, lyder argumentet.

 

Samarbejdsvilje og standarder

Jakob Willer håber på, at et internationalt arbejde med at skabe nye standarder vil forhindre, at frekvenserne forstyrrer hinanden. 

"Vi har her tiltro til, at der i perioden frem til 2013 vil kunne findes løsninger og standarder, der kan mindske forstyrrelser," siger Jakob Willer, som erkender, at en løsning skal findes inden auktionen, der efter planen skal finde sted inden udgangen af næste år.

Derudover taler han til samarbejdsviljen hos tv-selskaberne:

"Jamen, jeg siger, at vi vil meget gerne deltage i at få løst problemerne, men vi kan ikke løse dem alene," siger Jakob Willer, henvendt til tv-selskaberne.

Han peger på, at en løsning, som IT- og Telestyrelsen har luftet som en mulighed, kan være en kanalomlægning til digitalt signal for kabel-tv og en ny kanalplan for Boxer. IT- og Telestyrelsen har sat konsulenter til at kigge på mulighederne for at undgå interferens mellem LTE- og tv-signaler.

 

Kun LTE i 800-MHz i yderområder? Nej!

Både YouSee og Boxer har peget på, at politikerne eventuelt kan beslutte at ligge 800 MHz-LTE i yderområderne uden for byerne, hvor det andet LTE-net i de høje frekvenser ikke kommer til at række ud. Dén løsning er Jakob Willer dog ikke glad for. Mobilselskaberne foretrækker et landsdækkende LTE-net i 800 MHz-båndet, siger han.

En anden løsning kan være at sætte filter op hos Boxer-kunderne før antenneforstærkeren. Problemet løser dog ikke nødvendigvis problemet fuldstændig, eftersom der på den sidste del af signalets gang mod tv'et, altså gennem kablerne i stuen hen til fjernsynet, kan opstå signalforvirring. Årsagen er, at kablerne og tv'et ofte er i dårlig kvalitet og derfor kan blive påvirket af LTE-terminaler, eksempelvis dongles og mobiler, som modtager i 800 MHz-båndet. Problemet med de dårlige kabler i stuerne vil også skabe udfordringer for mange YouSee-kunder. Kvaliteten af LTE-nettet kan omvendt blive påvirket af dårlige, hjemmestrikkede kabelløsninger i stuerne.

Jakob Willer afviser at kommentere på, om han ønsker filtre installeret som løsning på Boxers potentielle problemer.

"Jeg vil ikke konkludere noget om den ene eller anden løsning," siger Jakob Willer.

 

Vigtigt for demokrati?

Boxer-direktør Steen Ulf Jensen argumenterer desuden for, at tv-nettet er vigtigt for demokratiet. Til det svarer Jakob Willer:

"Selvfølgelig er det vigtigt for demokratiet, at vi kan se tv, men det er også vigtigt at komme på internettet. Nu synes jeg, at vi skal finde en løsning," siger Jakob Willer.

Hans argument er, at LTE-nettet med dets lave svartider og høje båndbredder kan bruges til eksempelvis læger, der besøger patienter. LTE-nettet er altså et vigtigt fundament for digitaliseringen af Danmark, siger han.

"Tv-udbyderne bør stoppe deres skræmmekampagne. Der er truffet en helt rigtig politisk beslutning om anvendelse af 800 MHz til mobilt bredbånd," siger telechefen.

Tilføjet tirsdag 23. november:

Steen Ulf Jensen, direktør for Boxer, oplyser i en mail til ComON, at Boxer allerede er i gang med en kanalomlægning for at give plads til LTE-nettet.

”IT- og Telestyrelsen har allerede udarbejdet en helt ny kanalplan for Boxer for at give plads til LTE-nettet. Den træder i kraft pr. 1. januar 2012 og vil medføre en række kanalændringer, idet Boxer har indvilget i ikke længere at sende på kanalerne 61 til 69. Boxer har således accepteret at give et væsentligt bidrag til gavn for LTE-planerne.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere