Den helt store megatrend i it-branchen er cloud computing – stadig flere applikationer og data flyttes ud i skyen. Og hvis man skal tro giganter som Microsoft, Google og Amazon, så er det rigtig godt for miljøet. I stedet for strømslugende pc'er kan programmerne køres i energieffektive, kompakte datacentre.
Men ny rapport fra Greenpeace tegner et noget andet billede. ”Make IT Green – Cloud Computing and its Contribution to Climage Change” lyder overskriften på rapporten, som ser nærmere på, hvor grøn skyen virkelig er.
Den tager udgangspunkt i den nye iPad fra Apple som et eksempel på en mobil enhed, der henter alt fra skyen – video, musik, applikationer, data.
De mange nye mobile enheder og trenden mod cloud computing betyder at der skal investesteres i telekommunikations-netværk og servere i datacentre – hele den infrastruktur, der er nødvendig for at levere tjenester fra skyen. Og det får både energiforbrug og co2-emissioner til at eksplodere, mener Greenpeace.
Hvis de nuværende vækstrater fortsætter vil datacentre og telenet bruge 1.963 terawatt-timer strøm i 2020. Det er over 50 gange mere end Danmarks årlige elforbrug.
Og en stor del af energien til de store datacentre hos Microsoft, Google og Apple kommer fra kulkraftværker. Facebook er eksempelvis ved at bygge et nyt stort datacenter i Oregon, hvor stort set hele energien kommer fra kul.
Samtidig vil antallet af pc'er blive fordoblet til fire milliarder i 2020 og antallet af mobiltelefoner vil også næsten blive fordoblet til fem milliarder i samme år. Så cloud computing betyder altså ikke, at der kommer færre personlige computere.
Rapporten forudsiger at co2-emissionerne fra datacentre og telenetværk vil stige med henholdsvis 7 og 5 procent om året frem mod 2020.
Der er en generel tendens hen mod mobile enheder, som bruger mindre energi – for at skåne batteriet, ikke miljøet – men der kommer samtidig flere og flere enheder, så det samlede strømforbrug falder ikke.