Den digitale tinglysning er Danmarks nye IT-skandale

Den digitale tinglysning bliver beskrevet som "helvede på jord" og koster almindelige danskere tusinder af kroner i ekstra udgifter.

Den digtale tinglysning fungerer skandaløst ringe.

Det siger ejendomsmæglerkæden Home og Danske Boligadvokater til ComON. Der er ingen huse der bliver tinglyst, dokumenter bliver slettet, når de er oprettet og helt basale funktioner fungerer ikke. Det betyder, at danske boligsælgere og købere mister tusindvis af kroner, mens deres sager samler støv.

"Vi kan ikke få tinglyst noget som helst. Det er kaotisk, langsomt og virker slet ikke. Det er rent ud sagt et helvede på jord, at få sager tinglyst. Man kan tvivle på, at de folk der sidder med systemet har evnen til at rette op på det. Men det skal komme i orden. Tinglysning er et kerneområde inden for økonomien," siger formand for Danske Boligadvokater Henrik Høpner til ComON.

Han bakkes op af ejendomsmæglerkæden Home. Her fortæller kommunikationschef Niels H. Carstensen, at deres kunder er dybt frustrerede, og må betale mange tusinde kroner i renter til banken, fordi den såkaldte mellemfinansiering trækker ud.

"Vores kunder er dybt frustrerede, og det forstår vi godt. Vi har netop fået gennemført vores første tinglysning med det nye system. Det er én tinglysning på tre uger," siger han til ComON.

Han kan oplyse, at systemet fungerer så dårligt, at den sag de har fået tinglyst, er en af de senest anmeldte sager. Det vil sige, at folk der har ventet meget længe på at få solgt deres hus og komme videre i tilværelsen er blevet sprunget over i køen. Ifølge Niels H. Carstensen koster forsinkelsen almindelige danskere omkring 8.000 kroner i ekstra renter på en mellemfinansiering på to millioner kroner.

Home står for salget af en stor del af de cirka 4.000 hushandler der foregår om måneden i øjeblikket.

Ingen praktisk testperiode

Henrik Høpner fra Danske Boligadvokater mener ikke, at der er nogen undskyldning for de kaotiske tilstande.

"Vi tilbød Domstolsstyrelsen, at hjælpe med at teste systemet, inden det gik i luften. Men det afslog de. De ville hellere teste det selv," siger Henrik Høpner.

Han fortæller, at man skal gennem 21 skærmbilleder for at oprette en sag. Hvis man forsøger at oprette en kladde på sagen, og kigger væk fra skærmen et øjeblik, så er den slettet fra systemet.

Det er tre uger siden den digitale tinglysning gik i luften. Inden da lå al tinglysning stille for at forberede det nye system. Dermed har tinglysningen reelt været ude af kraft i flere måneder. Den digitale tinglysning har kostet skatteyderne over en halv milliard kroner og været meget forsinket. Det er CSC der står bag tinglysningen.

Domstolsstyrelsen oplyser, at der i de første tre uger er foretaget 25.257 anmeldelser og 272.694 forespørgsler. Ifølge dem er over 60 procent af anmeldelserne i gennemsnit blevet tinglyst samme dag, de er modtaget, i løbet af de første tre uger med digital tinglysning.

Præsidenten for Tinglysningsretten Sørup Hansen er uforstående overfor anklagerne.

"Jeg forstår ikke, at Home og Danske Boligadvokater opfatter systemet sådan. Fra vores side ser det pænt og fornuftigt ud," siger Sørup Hansen til ComON.

Ifølge ham bliver de simple sager ekspederet med det samme, mens mere vanskelige sager kan ligge lidt længere.

Han erkender, at advokater og ejendomsmæglere ikke var med i testfasen.

"Men det skyldes, at det er vores ansvar, at systemet fungerer," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere