Den omstridte svenske overvågningslov kan få konsekvenser for de danskere, der for eksempel sender e-mails til udlandet. Lovændringen, som i går aftes blev vedtaget af et spinkelt flertal i Riksdagen, pålægger nemlig aflytningskontoret FRA (Forsvarets Radioanstalt) at undersøge al teletrafik, som går gennem kabel til og fra Sverige.
Det betyder, at de danske e-mails, der bliver kommunikeret ud over landets grænser, kan blive kopieret ned på det svenske aflytningsnetværk.
»Hvis du sender en mail til en kollega i England, så kan du godt risikere, at den skal over den svenske grænse på vejen,« siger Per Kølle, administrerende direktør hos DK Hostmaster.
Når en e-mail eksempelvis skal sendes fra Danmark til Australien, bliver den ofte delt op i flere 'pakker'. Disse pakker vil med højst sandsynlighed løbe ad forskellige veje, inden de når frem til modtageren. Systemet er altså bygget op på en måde, så man ikke kan være sikker på, hvilke landegrænser dataene vil krydse.
»Transmissionen sker simpelthen på de linjer, hvor der er plads på det pågældende tidspunkt. Så systemet kan sagtens finde på at sende vores mail igennem Sverige - enten hele eller opdelt,« siger Per Kølle.
Vi behøver dog ikke at frygte for de mails, vi sender til andre, der er bosiddende i Danmark.
»Den danske trafik bliver primært styret via et internet exchange point i Danmark. Så det er meget usandsynligt, at interne mails vil blive fanget i Sverige,« oplyser Per Kølle.
Det er dog ikke kun e-mails, men al tele og internetrafik, der bliver berørt. Dermed kan selv almindelige telefonsamtaler mellem to danskere placeret på dansk jord i princippet blive registret gennem den svenske aflytning.
Hos flere danske telselskaber vil man arbejde på at sende trafik, der normalt går gennem Sverige, udenom landet.
»Alle vore kunders datatrafik (brug af nettet på mobiltelefonen, red.) går via svenske servere, men ikke taletrafikken. Vi skal nu sikre os, at danske kunder ikke berøres, og at trafikken ikke går gennem Sverige,« siger Stine Green-Paulsen, pressechef hos 3 til Business.
Hos svenske Telia, hvor en del af trafikken fra det danske Telia sendes gennem Sverige, lyder meldingen, at man vil kigge nærmere på problemet.
Den svenske lov træder i kraft 1. januar, men skal først være effektiv i efteråret 2009.
»Uden at kender loven i detaljer, så synes jeg ikke, at det giver mening at kopiere al kommunikation. Hvis der er nogen, der vil lave ballade, sender de deres mails i krypteret form. Dem, der virkelig har lyst til at omgå det, skal nok finde ud af det,« siger Per Kølle.
»Umiddelbart lyder det som en umulig opgave, de har sat sig selv på. Det betyder, at alle kommunikationsledninger ind og ud af Sverige skal tappes. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det i praksis kan lade sig gøre,« siger Per Kølle.
Omfanget af den svenske lov står heller ikke soleklart for den danske it-fagforening Prosa. Men ifølge formand Peter Ussing er det en debat, som fagforeningen vil sætte sig ind i og deltage i - på samme måde som foreningen var på barrikaderne omkring den danske terror-logning.
»Det her er et meget skræmmende tiltag. Det lyder som om, at overvågningen i Sverige bliver meget omfattende - men også skræmmende effektiv. Og når man lægger opgaven centralt under forsvarsministeriet, så skal vi ikke regne med at få særlig meget åbenhed. Jeg synes, at det er et meget bredt mandat, de har fået,« siger Peter Ussing og understreger, at han endnu ikke har det fulde overblik over svenskernes praktiske håndtering af den massive overvågning.