Fejl i bank-software rammer danske virksomheder

Tusindvis af erhvervskunder kan ikke se, hvilke kunder der betaler deres regninger. Årsagen er en fejl i girosystemet hos BG Bank. KMD har 100 millioner kroner på sin konto uden at kunne se, hvem der har indbetalt pengene.

En softwarefejl hos BG bank betyder, at tusindvis af danske virksomheder ikke kan følge med i, hvilke af deres kunder der betaler deres regninger, og hvem der ikke gør det.

Fejlen opstod 1. juli, da 400.000 girokonti skulle lægges på et nyt system i Danske Bank. Problemet er endnu ikke løst.

- Vi har ikke overblik over, præcis hvor mange kunder fejlen berører, men det er maksimalt 25.000, siger direktør Jørgen Klejnstrup fra Danske Bank, der ejer BG Bank.

Fejlen rammer såkaldt manuelle indbetalingskort, hvor der ikke på forhånd er udfyldt en indbetaler i kodelinien på giro-kortet.

Pengene går retmæssigt ind på kontoerne, men altså uden at indikere, hvor de stammer fra.

Danske Bank har oprettet et beredskab, som manuelt kan hjælpe kunder med at bestemme, hvorfra konkrete indbetalinger stammer.

Det er dog kun muligt at hjælpe de mindre virksomheder. De store med mange tusinde kunder er det for omfattende at hjælpe manuelt, og de må derfor vente med at identificere indbetalerne, til problemet er løst, oplyser Jørgen Klejnstrup.

100 millioner uden afsender

En af de store danske IT-virksomheder, som i øjeblikket har problemer på den konto, er KMD. Selskabet modtager månedligt indbetalinger på cirka 200 millioner koner og har ikke mulighed for at spore indbetalerne.

- Vi har foreløbigt fået cirka 100 millioner ind, som vi ikke ved, hvem der har betalt, siger økonomidirektør i KMD Kjeld Jensen.

Selv om det lyder voldsomt, så er det dog ikke det primære problem for Kjeld Jensen, der har garanti for at pengene er kommet ind, og derfor også ved, hvor meget han kan betale ud.

Problemet er snarere, at KMD ikke har overblik over hvem, der ikke har betalt deres regninger og dermed heller ikke kan rykke folk for betaling.

- Vi kan ikke risikere at sende rykkere til kunder, der har betalt, og derfor har vi sat den proces i stå, siger Jørgen Klejnstrup.

Økonomisk efterspil

Ubetalte regningen kan give et rentetab for KMD. Hvor meget er det endnu for tidligt at få overblik over.

- I øjeblikket er det det vigtigste at få forretningsgangen op at stå igen, men det er klart, at jeg efterfølgende vil tage en snak med banken for at høre, hvad de har tænkt sig at gøre ved det, siger KMD-direktøren.

Dermed kan Danske Bank risikere, at der kommer et økonomisk efterspil på sagen.

Foreløbig koncentrerer banken sig om at løse det tekniske problem. Jørgen Klejnstrup kan ikke oplyse, hvornår det sker, men en foreløbig prognose lyder på mandag.

- Jeg håber og tror, at vi kan have lister ude til vores kunder over inbetalinger mandag morgen, siger Jørgen Klejnstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere