Intel holder liv i Moores lov

Efter næsten et halvt århundrede holder Moores berømte lov fortsat. Intel er på vej med en ny processor-generation med endnu flere transistorer på samme chipareal.

Intel gav fredag i sidste uge et smugkig på det kommende Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco under en telefon-konference. IDF er stedet, hvor Intel viser sine nye produkter og sine opdaterede roadmaps, som fortæller om de kommende processorer. Og alt tyder på, at Intel fortsat kan holde liv i Moores lov, der blev formuleret af firmaets medstifter Gordon Moore for snart et halvt århundrede siden.

Moore forudsagde som bekendt, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb ville blive fordoblet hvert andet år (nogle mener, at det er hver 18. måned). Og denne prognose har vist sig at være forbløffende akkurat. Det kræver selvsagt, at komponenterne hele tiden bliver mindre. For Intel betyder det, at man hvert andet år skifter til en ny processor-generation med lavere strukturbredde.

Den aktuelle processor-generation har en strukturbredde på 45 nanometer og Intel er ved at forberede skiftet til 32 nanometer. Den kommercielle masseproduktion af 32-nanometer processorer (med kodenavnet Westmere) i Intels fabrikker skal starte i fjerde kvartal af 2009.

Det spændende er, at den nye 32-nanometer-teknologi giver mulighed for at kombinere en grafik- og hovedprocessor på samme chip. På IDF vil Intel fortælle om sine to nye processorer Clarkdale, en 32-nm Nehalem-baseret desktop-cpu med integreret grafik, og Arrandale, en 32-nm mobil-cpu med integreret grafik.

Og så er der Intels meget omtalte grafik-processor, Larrabee, som indeholder 16, 32 eller 64 kerner med 32-nm-strukturbredde. Der er store forventninger til Larrabee, der kommer i første halvdel af næste år. Larrabee skal overtage mange tunge regneopgaver fra hovedprocessoren og repræsenterer et skridt på vejen mod en fuldstændig integration af cpu og gpu.

Integration er det i hele taget nøgleordet for Intel. Flere og flere komponenter presses ned på samme chip. Snart kommer Clarksfield, en 45-nm Nehalem-baseret mobil-cpu, hvor hukommelses-controlleren og PCI Express I/O er integreret i processoren. Der kommer også en ny version af Intels Atom-processor til netbooks under kodenavnet Pine Trail med integreret grafik.

På netbook-fronten arbejder Intel hen mod en komplet system-on-a-chip løsning med 32-nm-teknologi.

Dermed er Intels roadmap for det kommende år klar. Der skal skiftes til 32-nm over hele linien, lige fra de små Atom-processorer til desktop-cpu’er. Det giver mulighed for seks eller otte kerner i samme processor. Det kan nutidens programmer slet ikke udnytte. Derfor skal en del af kernerne sættes til at arbejde med grafik eller andre opgaver.

Nye teknologier som Turbo Mode skal slukke de kerner der ikke bruges og sætte ekstra fart på de kerner, der arbejder. Grænsen mellem cpu og gpu nedbrydes. Til mobile enheder skal de løsninger, som i dag kræver to eller tre chips, reduceres til én chip og strømforbruget skal sænkes.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere