Minister skal kigge på Apples overvågning

Socialdemokrat er bekymret over, at Apple geotracker og automatisk sender kundens lokation videre til andre firmaer.

Det er ikke i orden, at Apple automatisk registrerer, hvor kunderne befinder sig.

Det mener Benny Engelbrecht, Socialdemokraternes forbrugerordfører, der nu vil have svar fra justitsminister Lars Barfoed på, hvilke danske regler der gælder for Apples overvågning.

Forleden fortalte han til ComON, at Apples overvågning - der sker via eksempelvis apps til iPhone - er en af fire sager, som har bekymret ham den seneste tid.

"Det opfatter jeg som et meget væsentligt indgreb i den private databeskyttelse," sagde Benny Engelbrecht om Apples obligatoriske geotracking.

Socialdemokraten, der er inspireret af de tyske myndigheders krav over for Apple, vil blandt andet have Apple til at oplyse klart om, hvilke oplysninger, Apple bruger, og hvor længe.

Et af spørgsmålene er formuleret af en ComON-læser, Kevin Johansen, der kommenterede den seneste artikel. Han foreslog Benny Engelbrecht, at ministeren skal svare på, om Apple skal leve op til den danske persondatalovgivning. Kevin Johansen mener, at Apple risikerer at må droppe salget af iPhone i Danmark, hvis selskabet ikke overholder danske regler for beskyttelse af privatliv.

Apple ændrede i juni firmaets privacy-vilkår, skrev Los Angeles Times. Hvis man køber en applikation, musik eller andet via iTunes, skal man give samtykke til, at Apple kan sende oplysninger om blandt andet lokation videre til andre parter. Siden kom det frem, at Apple i købsaftalerne for specifikt udstyr har haft som vilkår, at Apple kunne bruge lokation, men at geotracking-vilkårene nu også er i firmaet generelle vilkår. Apple har påpeget, at de anonymiserer kunden, men analytikere påpeger derimod, at det er let at finde identiten på en person, hvis man har nok tilgængelig data om vedkommende.

Apple gav senere mulighed for, at kunden kan blokere specifikke applikationer i at få ens opholdssted, men man kan ikke slå overvågningen fra generelt, så Apple kan fortsat geotracke kunden.

Nedenfor står spørgsmålene, som Benny Engelbrecht sender til Lars Barfoed. På grund af ferien bliver de først sendt næste uge.

  • Ministeren bedes redegøre for om Apple og andre tjenesteleverandører er omfattet af dansk lovgivning i forbindelse med logning af lokationsdata hos brugere af bestemte tjenester på eksempelvis iPhone enheder, når disse befinder sig i Danmark. (Kevin Johansens spørgsmål).
  • Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt ministeren ligesom sin tyske kollega vil kræve, at Apple oplyser hvilke oplysninger, der indsamles om brugerne via iPhone?
  • Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt ministeren ligesom sin tyske kollega vil kræve, at Apple oplyser hvor længe de oplysninger, der indsamles om brugerne via iPhone, gemmes?
  • Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt ministeren vil kræve, at Apple oplyser hvad de oplysninger, der indsamles via iPhone anvendes til?
  • Ved køb af musik og applikationer via Apple kræves accept af Apples nye privacy policy, der tillader Apple at indsamle og gemme lokationsdata. Ministeren bedes redegøre for, hvordan man vil garantere borgerne at kunne bruge deres købte mobile enheder uden at skulle give tilladelse til at blotlægge lokationsdata
     

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere