Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen var på hjemmebane mandag, hvor hun var inviteret på rundtur for at besøge en række virksomheder og offentlige it-projekter i Sønderjylland. Ministeren har tidligere arbejdet for en af regionens største virksomheder, Danfoss, hvor hun stod i spidsen for Danfoss Universe-parken i Nordborg. Hun er stadig bosat i Høruphav på Als. Turen var arrangeret af IT-Branchen og den skulle vise at de sønderjydske byer sagtens kan være med på it-området. I de sidste år har energiselskaberne trukket fiberkabler på tværs af landskabet i Sønderjylland og den tyndt befolkede region har nu angiveligt den største udbredelse af højhastigheds-internet i hele landet.
Fiber og hurtigt internet var da også det gennemgående tema under it-rundturen, som startede med et besøg hos en af de helt store bredbåndsbrugere. Sydbank har som en af landets første banker installeret et 10 Gbit fiberbaseret medienetværk i sit hovedkvarter i Aabenraa. Her er der indrettet et lille tv-studie, som via den kraftige fiber er koblet op til DR og TV2 News. Fra tv-studiet i bankens hovedkvarter sendes hvert år op mod 300 direkte interviews.
Den tekniske løsning er leveret af GigaContent, som har købt sig til 10.000 km fiber landet over. Jan de Blanck fra GigaContent fortæller at der er etableret 85 såkaldte points-of-event rundt omkring i landet, hvor der er direkte adgang til den kraftige fiber-backbone.
”Vi har vores fokus på live-transmissioner. For eksempel har vi arbejdet hele weekenden på at gøre klar til en live-transmission fra rådhuset i København, hvis Danmark havde vundet håndbold-VM – men Danmark tabte jo og så måtte vi pille det hele ned igen. Sådan er vilkårene,” fortæller Jan de Blanck.
Videopleje til de ældre
Efter besøget i Sydbanks hovedsæde mandag morgen gik turen til et kommunalt trænings- og forebyggelsescenter. Aabenraa Kommune er en af fire kommuner, der deltager i Online Omsorg-projekt sammen med KMD. Projektet skal gøre det muligt at levere forskellige omsorgsydelser via videokontakt over nettet frem for ved fysiske besøg. Under besøget blev det demonstreret, hvordan en kommunal fysioterapeut kan kommunikere med sine patienter over videoforbindelsen og instruere dem i forskellige øvelser.
”Det har vist sig at være en god metode til at få flere i træning. Vi er en stor kommune rent geografisk og derfor er der også meget kørsel for kommunens medarbejdere. Det kan spares med den nye teknologi,” sagde borgmester Tove Larsen (S).
Det anslås at hjemmeplejen hver uge aflægger 650.000 besøg hos de ældre på landsplan. Ifølge en KMD-analyse kan omkring en femtedel af disse besøg helt eller delvis erstattes med fjernkontakt. KMD mener at Online Omsorg kan frigøre ressourcer svarende til 470 fuldtidsstillinger årligt hvis det implementeres på landsplan.
Aabenraa Kommune er også i gang med et talegenkendelses-projekt sammen med IBM og Nuance, der skal reducere den tid som de social- og sundhedsfaglige medarbejdere bruger på tastearbejde. De første erfaringer med projektet viser at der foruden den fysiske aflastning også er færre fejl i den færdige tekst.
Mobil mammografi
Aabenraa er en af fire sønderjydske byer, der har etableret ladestationer med fiber til den såkaldte Mammografibus. Her kan kvinder blive scannet for brystkræft. Bussen er på størrelse med en stor lastbil-anhænger og den flyttes rundt mellem byerne og skal så blot tilsluttes strøm, vand og fiber. Bussen sender screeningsbilleder til granskning hos de regionale brystkræftenheder, der vurderer billederne. Samtidig sendes billederne til Mammograficentret ved Odense Universitets Hospital.
”Tidligere skulle vi sende film i filmkuverter til hospitalet. Vi havde også et digitalt projekt, hvor vi måtte vente med at sende billederne til om natten, fordi båndbredden var for lav. I dag bliver billederne overført med det samme. Kvinden får taget fire billeder på hver 30 MB, som straks ryger afsted,” siger Walther Schwartz, der er ledende overlæge på Odense Universitetshospital.
Formålet med den mobile Mammografibus er at tilbyde scanning uden at kvinderne er tvunget til at komme på sygehuset - ”raske kvinder skal ikke blandes med de syge”, som overlægen udtrykker det. Han mener dog at potentialet for lignende mobile undersøgelsesstationer er relativt begrænset. En MR-scanner er eksempelvis et meget stort og dyrt stykke udstyr, som næppe kan proppes ind i en bus.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen mener at de kommunale projekter i Aabenraa og Mammografibussen er gode eksempler på, at udviklingen af ny teknologi skal være drevet af brugerens behov.
”Succeskriteriet for teknologi-projekter er ikke at få udviklet ny software, men at sørge for at brugerens behov bliver dækket,” siger Charlotte Sahl-Madsen.
Tyskere pendler til Sønderborg
IT-branchen havde også arrangeret et besøg hos den sønderjydske it-virksomhed Telebilling, der kalder sig selv for det største softwarehus i Syddanmark. Firmaet med kontor midt i Sønderborg har eksisteret i 14 år og udvikler faktureringsløsninger til telebranchen. En stor del af omsætningen er eksport og virksomheden er i kraftig vækst, men det er svært at finde kompetence medarbejdere i området.
”Vores rekrutteringsgrundlag er meget lille. Det er umuligt at få folk til at flytte hertil. Vi har helt opgivet at annoncere efter medarbejdere i landsdækkende aviser. Vi har fået de bedste resultater ved at søge efter medarbejdere i lokalaviserne,” fortæller Jesper Schack, der er direktør for Telebilling.
Firmaet satser blandt andet på at tilbyde sine medarbejdere en række usædvanlige goder – som en stjernekok i kantinen – for at holde på dem, og har desuden brugt en intern rekrutteringsproces, hvor de ansatte belønnes med en iPad for at finde en ny medarbejder.
Jesper Schack fortæller af 12 af de omkring 75 medarbejdere er tyskere, der pendler fra deres hjem syd for grænsen. Sønderborg ligger omkring en halv time fra den tyske grænse.
Forener kommunikation i fælles platform
Hos Syddanske Medier drager man også nytte af de hurtige sønderjydske fiberforbindelser. Som den første mediekoncern i Danmark har man implementeret den nye LYNC server-løsning fra Microsoft. Her bliver alle former for kommunikation – telefon, videomøder, chat – samlet i samme system. Den lokale Jydske Vestkysten-redaktion var det sidste punkt på ministerens it-rundtur. Mediehuset har valgt at centralisere sin it-løsning i Esbjerg med egne servere og Microsoft-produkter.
De enkelte redaktioner rundt omkring i landsdelen er koblet sammen over fiber og der er blandt andet mulighed for at afholde videokonferencer og dele præsentationer på storskærm. Systemet giver også mulighed for at se hvem der er til stede, inden man f.eks. sender en mail.
Med sin beslutning om at satse på Microsoft-løsninger – og fravælge skyen – går Syddanske Medier imod trenden hos Det Berlingske Officin, der ejer halvdelen af den regionale mediekoncern. Her har man valgt at flytte medarbejderne over på Google Apps.
Jydske Vestkysten har også 12 mojo-biler proppet med elektronik, der kører rundt i landsdelen og kan kendes på deres karakteristiske gule farve. Men ellers satses der benhårdt på borgerjournalistik, hvor almindelige brugere har mulighed for at registrere sig og lægge historier og billeder op på avisens hjemmeside. Der er allerede flere tusinde ubetalte borgerjournalister, der bidrager med stof til avisen fra deres lokalområde over nettet.