Mens netværksfænomenet Fon endnu ikke har den store succes i Danmark, går det langt bedre hinsidan. I Sverige har Fon ifølge egne oplysninger overgået både Telia og Telenors netværk i udbredelse.
»Fon har nu Sveriges største wi-fi-netværk foran både Telia og The Cloud,« skriver Fons repræsentant i Sverige, Ola Ahlvarsson.
Fon tilbyder en trådløs router, som rummer et skræddersyet hotspot med betaling ved indgangen og en gratis bagdør til ejerens internet-forbindelse. Fon modtager betaling fra brugere, som ikke er Fon-brugere, og sender så halvdelen af pengene til routerens nye ejer. Målet er at skabe et gigantisk trådløst net uden selv at opstille sendere.
Fon-konceptet kommer fra Spanien, og det er hovedsageligt her, at fænomenet er blevet en succes. I Danmark har Fon-netværket til gengæld ikke den store dækning. I oktober tilbød Fon 50.000 gratis routere til det danske marked. Siden har TDC dog meldt ud, at brugere af Fon ville få deres internetforbindelse lukket ned. Samtidig vil de danske skattemyndigheder tage kontakt, hvis brugerne tjener penge på netværket.
I Sverige er der dog en mere åben indstilling til Fon-netværket. Ifølge Wikipedia tilbyder internetleverandørerne Glocalnet, Labs2, Bredband2, Gotlandsenergi, Adamo, Comhem og Tele2, at deres kunder benytter Fon-netværket og bliver »Foneras«.
Heller ikke Telenorchefen Johan Lindgren, som for nylig lavede en aftale med britiske The Cloud om at etablere et trådløst net, er bekymret over Fons succes. Heller ikke selvom Fon-medlemmerne deler deres internet med andre via den trådløse router.
»Operatørerne kan ikke stoppe Fon eller lignende tiltag. Fon-medlemmerne øger bare anvendelsen af internettet og Fon-medlemmerne har jo et bredbåndsabonnement, så vi har ikke noget problem med det. Vi står stadig stærkt på ip- og det mobile-net. Vores rolle er at skabe let tilgængelig kommunikation, selv om det indebærer, at vi slipper nye spillere ind på markedet,« siger han til Nyteknik.se.