Klumme: Made in secure Denmark

Brian Mertz Pedersen mener at IT-sikkerhed bør gøres til et dansk varemærke.

Der er ikke mange dage på et år, hvor dette medie eller andre ikke refererer rapporter eller publicerer artikler om for ringe IT-sikkerhed i Danmark. Disse har i de seneste år med svingende held jaget en skræk i livet på virksomhedsledere landet rundt, som forvirret forsøger at få hoved og hale på truslernes mange former. Grundlæggende mener jeg, at debatten har et forkert udgangspunkt. IT-sikkerhed betragtes som et irriterende problem i en tid hvor et højt sikkerhedsniveau kunne være et aktiv uden sidestykke for en virksomhed.

Direktøren for Ingrian Networks i Europa, James Blom, hævdede for nylig, at danske virksomheder direkte bliver fravalgt som samarbejdspartnere på grund af den ringe IT-sikkerhed, landet generelt byder på. Jeg tror, på linie med andre i IT-sikkerhedsbranchen, at James Bloms karakteristik af Danmark som et tilnærmelsesvist IT-sikkerheds-uland er overdrevet. Jeg mener imidlertid, at han har ret i, at sikkerhed spiller en stor og stadig tiltagende rolle ved valget af samarbejdspartnere. Hvorfor ikke derfor vende debatten rundt og gøre IT-sikkerhed til et aktiv og således ud fra en logisk modslutning tiltrække udenlandske virksomheder?

Ambitionen bør ikke blot være at holde trit med de andre europæiske lande, men derimod aktivt at
gøre sikkerhed til et dansk varemærke. Det kræver imidlertid en bevidsthed, som i dag ikke eksisterer, på direktionsgangene i de danske virksomheder. I dag drøner mange virksomheder således rundt på informationsmotorvejen uden egentlig på ledelsesniveau at kende konsekvenserne af og risikoen for uheld. Viden og beslutninger på højeste niveau er nødvendigt.

En opgave for det kommende Råd for IT-sikkerhed, som afløser det hedengangne IT-sikkerhedsråd, kunne derfor være gennem oplysningskampagner at drive virksomhedernes viden og indsats på området fremad. Rådet nyder, til forskel fra den lange række af IT-sikkerhedsfirmaer, en fuldstændig uafhængighed, som styrker troværdighed og vægt i opfordringerne til landets virksomheder.

Øget sikkerhed kan imidlertid også blive resultatet af revisorernes hensyntagen til IT-sikkerhed. Når et regnskab udarbejdes på baggrund af en going concern formodning, bør en revisor ikke forbigå åbenlyse IT-sikkerhedsproblemer i en virksomhed. Det bør i det mindste resultere i en note, som redegør for det potentielle tab for virksomheden, hvis uheldet skulle være ude. En sådan pligt kan formentlig allerede i dag udledes i de gældende regler, og i modsat fald bør der politisk arbejdes på at indføre dette. Herved tvinges virksomheder til at have et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau, som rent faktisk beskytter de indre værdier. Eller alternativt leve med urovækkende signaler til aktionærer og samarbejdspartnere.

Øget sikkerhed i det danske erhvervsliv vil være af stor værdi, uanset hvordan den opnås. Men progressiv egen vilje hos virksomhederne er klart at foretrække. For en virksomhed er det en åbenlys chance for at markere sig positivt i forhold til omverdenen. Og et højt IT-sikkerhedsniveau bør profileres som kvalitetsstempel og ikke blot indtage sekundær rolle. Det vil på sigt være af stor værdi, at et produkt leveret fra Danmark associeres med høj sikkerhed - Made in secure Denmark?

Brian Mertz Pedersen er koncerndirektør i sikkerhedshuset EuroTrust A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere