I mange år har processorerne udviklet sig i takt med den software, der skal køre på dem. Hos Intel og AMD følger man Moore's lov - der siger at antallet af transistorer i et kredsløb bliver fordoblet hvert år - og den har nu holdt i mere end 40 år. Og softwareudviklerne sørger for, at deres programmer hele tiden kan udnytte den ekstra ydelse til at vise flottere grafik, hurtigere beregninger eller nye funktioner.
Det er ihvertfald teorien. Men i praksis ser det lidt anderledes ud. For processor- og softwareudvikling danser ikke længere i samme takt. Selv den aktuelle generation af dobbeltkerne-processorer bliver slet ikke udnyttet maksimalt af de programmer, der kan fås i dag. Og det bliver endnu værre med de nye fire-kerne-processorer og kommende manycore-modeller med flere end otte kerner.
Det har fået Microsoft til at starte et initiativ, hvor en stor del af firmaets programmer skal omskrives til en parallel computing-model. I kombination med de nye mange-kerne-processorer skal det gøre programmerne op mod hundrede gange hurtigere. Men opgaven er så stor, at der kan gå flere år, før kunderne kan få glæde af det nye initiativ.
Microsoft forventer, at de første manycore-processorer vil være klar omtrent samtidig med Windows 7 - efterfølgeren til Vista.