Her er konkurrenterne til Windows 7

Microsoft Windows bliver angrebet fra alle sider. Flere spillere vil bryde monopolet på styresystemer. Læs om Moblin, Ubuntu, Snow Leopard, Chrome OS og iPhone OS.

Den 22. oktober lancerer Microsoft Windows 7. Men i modsætning til de seneste 20 år er det ikke nærmest skæbnebestemt, at vi alle opgraderer til det nyeste Windows. Der er pludselig flere reelle alternativer på markedet, og det skyldes især, at det ikke længere er programmerne på computeren, der styrer hvad vi bruger den til, men tjenesterne på nettet.

Læs her om Windows 7 og konkurrenterne.

Windows 7

Windows 7 er et moderne styresystem, der løfter arven fra Windows XP. Fordelene ved Windows 7 er indlysende. Det er Windows-standarden og derfor vil alt hard- og software i princippet være lige til at installere. Hvis alt går efter planen, så er det det styresystem som arbejdspladser kommer til at bruge, og derfor bliver det meget hurtigt det styresystem private har derhjemme. Det kommer preinstalleret i de fleste nye computere, så for det store flertal er der ingen vej uden om Windows 7. Men Windows 7 følger en tradition, der begyndte lang tid før nettet ændrede alt. Den visuelle opbygning er nærmest uændret, siden det næsten 15 år gamle Windows 95(se billede). En anden ulempe ved Windows 7 er, at det ikke kan afvikles på ARM-processoren. Den processor er endnu ikke udbredt i computerverdenen, men det kan den hurtigt blive, når de første ARM netbooks starter øjeblikkeligt og kører i timevis på en opladning. Windows 7 bliver ligesom tidligere Windows også angrebet langt mere af virus, orme, russiske terrorhackere og netbankrøvere. Generelt må man stille spørgsmål ved, om Windows 7 mere er et udtryk for en 90'er opfattelse end en 00'er opfattelse af computeren.

Linux Ubuntu

Ubuntu kan man kalde Linux-verdenens forsøg på at lave et styresystem, der minder mest muligt om Windows for at gøre det så nemt som muligt, at bruge Linux. Det betyder, at Ubuntu på overfladen har mange ligheder med Windows ligesom programmer som Open Office minder om Microsofts Office. Under overfladen er der store væsensforskelle, og hvor vigtige de er afhænger dybest set af om, man har brug for dem eller ej. Når Linux-eksperter skal nævne fordelene ved Ubuntu, så er det blandt andet, at driverne automatisk bliver opdateret fra nettet, at serveradministration er nemmere, og at Ubuntu bliver udsat for færre sikkerhedstrusler end Windows. Men i lighed med Windows 7 kan Ubuntu virke lidt anakronistisk og tungt.

Intel Moblin

Så længe vi ikke har set screenshots fra Google Chrome OS, så ligner Intels Moblin styresystem det mest spændene bud på et styresystem, der er født i sin samtid. Med Moblin forsvinder skrivebordet. I stedet er systemet bygget op af store dynamiske kasser, der hele tiden opdateres med indhold. Det fokuserer i langt højere grad på integration med sociale web 2.0 tjenester som Twitter og Facebook end på tidligere tiders integration med Excell ark og powerpoint præsentationer. I modsætning til de andre styresystemer, så er startsiden dynamisk. Den henter med det samme nyheder, statusupdates, kalender-påmindelser og de senest brugte programmer. Intel har netop annonceret, at firmaet er på vej med Moblin Garage, som er en App Store til Moblin. Hvis den blot nærmer sig Apples succes med deres App Store til iPhone, så kommer Moblin ikke til at mangle programmer. Med Moblin rykker indhold for alvor væk fra harddisken og ud på nettet. Moblin blev oprindeligt udviklet til netbooks, men bliver nu også udviklet til mobiltelefoner og desktops. Det kan køre på både Intel Atom og ARM processoren. Moblin er baseret på Linux, og Dell har netop annonceret at deres Inspiron netbook kan købes med Moblin. Moblin 2.0 er netop gået ud af beta og kan hentes her.

Snow Leopard

Apple Snow Leopard er, som navnet antyder, mest af alt en opdatering af Leopard, hvilket også afspejler sig i prisen på et par hundrede kroner. Det fylder mindre end forgængeren, starter hurtigere og finder netforbindelsen hurtigere, når det går fra dvale. Apples styresystem gør en masse ting langt mere intuitivt end Windows. Men mulighederne er også færre. Snow Leopard udmærker sig som alle andre Apple styresystemer ved at det føles mere som sjov end som arbejde at sidde foran computeren. Fokus er på kreativtet og intuition fremfor problemknusning og arbejdsopgaver. Apple fokuserer mere egensidigt på arbejdet og nydelsen af musik, film og foto, end Microsoft gør. Det er præcis de elementer, som mange private brugere bruger mest. I år er det blevet muligt at installere Leopard på andet end Apples Macs, der sker dog uden Apples billigelse.

Google Chrome OS

Sikkert, hurtigt og nemt er mantraet bag Googles styresystem Chrome OS, der deler navn med browseren Chrome. Indtil videre er ingen detaljer om systemet sluppet ud. Men det bliver utvivlsomt bygget op omkring Chromebrowseren. Et godt gæt er, at Chrome OS er fuldt integreret med andre Google tjenester som Youtube, Wave, Google Docs, Gmail, Google, Maps, Earth, Oversæt og de mange andre tjenester. Chrome OS er klar i slutningen af 2010, og kan blive den største trussel mod Windows.

iPhone OS

Indtil videre er iPhonens styresystem fanget i mobilverdenen. Men hvis Apple lancerer deres rygtede iTablet, så bliver det sandsynligvis med en modificeret udgave af iPhonens styresystem. Med over 85.000 programmer og spil i App Store ville det være underligt, hvis Apple ikke forsøger at integrere App Store med computere og iTablet kunne være et glimrende brohoved. Samtidig har iTablet trykfølsom skærm og ingen præsterer en bedre trykfølsom betjening end iPhone. iPhone kan allerede afvikle en simpel udgave af iTunes, og man kan nemt forstille sig, at iPhone OS til iTablet har modficerede udgaver af iLife programmerne Garageband, iPhoto, iMovie og tekstbehandling.

Google Android

Android er Googles bud på et mobilstyresystem. Det er på vej til netbooks, men de første test afslører, at systemet ikke fungerer nær så godt på en computer som på en mobil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere