Computerudviklingen har nået skyerne

Playstation 2, Windows XP og netbooks afslører det samme. Computerudviklingen opfylder allerede folks behov, og med Cloud services, der regnes for 2009s hotteste trend, bliver behovet for processorkraft endnu mindre.

Det er ikke længe siden, man med et par måneders mellemrum måtte slå spargrisen i stykker, lænse friværdikontoen og styrte ned i den nærmeste computerbiks, for at få det nyeste grafikkort, den hurtigste processor eller den største harddisk for at følge bare nogenlunde med kravene fra software, spil og business-applikationer. På et tidspunkt gik det så stærkt, at der var reel frygt for at behovet ville overhale Moores lov om dobbelt hastighed hver 18 måned. Men det er helt slut nu.

To af de helt dominerende teknologier i 2008 blev introduceret ved årtusindeskiftet for nu ni år siden.

I 2008 blev der spillet http://www.theregister.co.uk/2009/01/05/ps2_most_played_2008_nielson_yearly_roundup/" target="blank">mere på Playstation 2 end på nogen anden konsol overhovedet. Det på trods af, at Nintendo Wii, Xbox 360 og Playstation 3 er ved at opnå fornuftige salgstal.

Selvom det måske ikke er direkte besynderligt med tanke på at der er blevet solgt 140 millioner Playstation 2 siden debuten i 2000, så er det usædvanligt, at en teknologi, der for flere år siden er blevet afløst af en ny og bedre, ikke fremstår forældet.

"Der er ingen der gider spille noget der ligner Commodore 64 grafik, men der er et niveau som folk synes er godt nok, og det tyder på, at Playstation 2 er på det niveau. Vi kan jo også se, at Nintendo Wii er den mest solgte af de nye konsoller, selv om den er teknologisk tilbagestående," siger Anders Elbak fra IDC.

Præcis det samme gør sig gældende med Windows XP. Selv om der var vild hype om Windows Vista med den smukke grafiske brugerflade, widgets, DX10 og integreret media center, så vil folk ikke have skidtet, men klikker stadig på Internet Explorer ikonet fra XP. To år efter Vistas lancering i januar 2007 har det kun sneget sig ind på 19 procent amerikanske computere, mens XP stadig sidder på 68 procent af markedet otte år efter lanceringen.

Og hvor sker den største salgsmæssige fremgang i it-verdenen netop nu? På de neddroslede netbooks, der kan alt der er nødvendigt, og kun lidt af det som er unødvendigt. Netop derfor har Microsoft understreget, at det kommende Windows 7 kan afvikles på de Intel Atom drevne computere.

Men hvorfor bugner sparegrisen pludselig af penge, der ikke bliver brugt på opgraderinger? Kulminerede den teknologiske udvikling i begyndelsen af årtusindet?

"Gennem PC og spilkonsollens udviling har teknologien forsøgt at opfylde folks behov. Men på visse områder er de behov nu opfyldt og har efterhånden været det i mange år. Faktisk overstiger teknologien allerede behovene," siger Anders Elbak.

Han peger på, at mens nye processorer, som springet fra 486 til Pentium, tidligere var nok til at få folk til at købe nye computere, så er der ikke samme grund til at skifte sin AMD Athlon ud med en ny Intel QuadCore.

"Det vi bruger en computer til, har ikke ændret sig meget i de seneste år. Det kræver jo ikke en QuadCore processor at komme på nettet og skrive i Word," siger han.

Anders Elbak mener, at netop Nintendo Wii og Asus netbooks succes bygger på en forståelse for folks behov.

"De store pc-fabrikanter sov i timen, da Asus dukkede op med den første netbook. Det var tydeligt, at de tænkte 'lad nu bare den lille taiwanesiske spiller spilde pengene på deres åndsvage minipc'. Men den var et wake-up call for branchen, og nu er alle på vej med en netbook," siger han.

Han forudser, at store fabrikanter som Dell og HP får det svært i et marked, der ikke er drevet af teknologisk fremskridt.

"De må designe deres egne brugerflader så det hænger sammen med hardwaren. Vi har set HP har lanceret en touchscreen køkkenegnet computer med deres eget brugerinterface," siger Anders Elbak.

Han forventer, at der vil komme priskrig på bærbare computere i år, hvor flere producenter vil bruge de billige netbook teknologier i almindelige bærbare.

IT afdelingerne i landets virksomheder skal nok heller ikke forvente de store investeringer i nye computere i år. En lang række danske og internationale analytikere tror, at 2009 bliver året, hvor Cloud-Computing, eller Software as a servise, som IT Factory kaldte det, får sit helt store gennembrud. Derfor vil de få erhvervsinvesteringer ske målrettet mod virtualisering og mobilitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere