Det er ikke længe siden, man med et par måneders mellemrum måtte slå spargrisen i stykker, lænse friværdikontoen og styrte ned i den nærmeste computerbiks, for at få det nyeste grafikkort, den hurtigste processor eller den største harddisk for at følge bare nogenlunde med kravene fra software, spil og business-applikationer. På et tidspunkt gik det så stærkt, at der var reel frygt for at behovet ville overhale Moores lov om dobbelt hastighed hver 18 måned. Men det er helt slut nu.
To af de helt dominerende teknologier i 2008 blev introduceret ved årtusindeskiftet for nu ni år siden.
I 2008 blev der spillet http://www.theregister.co.uk/2009/01/05/ps2_most_played_2008_nielson_yearly_roundup/" target="blank">mere på Playstation 2 end på nogen anden konsol overhovedet. Det på trods af, at Nintendo Wii, Xbox 360 og Playstation 3 er ved at opnå fornuftige salgstal.
Selvom det måske ikke er direkte besynderligt med tanke på at der er blevet solgt 140 millioner Playstation 2 siden debuten i 2000, så er det usædvanligt, at en teknologi, der for flere år siden er blevet afløst af en ny og bedre, ikke fremstår forældet.
"Der er ingen der gider spille noget der ligner Commodore 64 grafik, men der er et niveau som folk synes er godt nok, og det tyder på, at Playstation 2 er på det niveau. Vi kan jo også se, at Nintendo Wii er den mest solgte af de nye konsoller, selv om den er teknologisk tilbagestående," siger Anders Elbak fra IDC.
Præcis det samme gør sig gældende med Windows XP. Selv om der var vild hype om Windows Vista med den smukke grafiske brugerflade, widgets, DX10 og integreret media center, så vil folk ikke have skidtet, men klikker stadig på Internet Explorer ikonet fra XP. To år efter Vistas lancering i januar 2007 har det kun sneget sig ind på 19 procent amerikanske computere, mens XP stadig sidder på 68 procent af markedet otte år efter lanceringen.
Og hvor sker den største salgsmæssige fremgang i it-verdenen netop nu? På de neddroslede netbooks, der kan alt der er nødvendigt, og kun lidt af det som er unødvendigt. Netop derfor har Microsoft understreget, at det kommende Windows 7 kan afvikles på de Intel Atom drevne computere.
Men hvorfor bugner sparegrisen pludselig af penge, der ikke bliver brugt på opgraderinger? Kulminerede den teknologiske udvikling i begyndelsen af årtusindet?
"Gennem PC og spilkonsollens udviling har teknologien forsøgt at opfylde folks behov. Men på visse områder er de behov nu opfyldt og har efterhånden været det i mange år. Faktisk overstiger teknologien allerede behovene," siger Anders Elbak.
Han peger på, at mens nye processorer, som springet fra 486 til Pentium, tidligere var nok til at få folk til at købe nye computere, så er der ikke samme grund til at skifte sin AMD Athlon ud med en ny Intel QuadCore.
"Det vi bruger en computer til, har ikke ændret sig meget i de seneste år. Det kræver jo ikke en QuadCore processor at komme på nettet og skrive i Word," siger han.
Anders Elbak mener, at netop Nintendo Wii og Asus netbooks succes bygger på en forståelse for folks behov.
"De store pc-fabrikanter sov i timen, da Asus dukkede op med den første netbook. Det var tydeligt, at de tænkte 'lad nu bare den lille taiwanesiske spiller spilde pengene på deres åndsvage minipc'. Men den var et wake-up call for branchen, og nu er alle på vej med en netbook," siger han.
Han forudser, at store fabrikanter som Dell og HP får det svært i et marked, der ikke er drevet af teknologisk fremskridt.
"De må designe deres egne brugerflader så det hænger sammen med hardwaren. Vi har set HP har lanceret en touchscreen køkkenegnet computer med deres eget brugerinterface," siger Anders Elbak.
Han forventer, at der vil komme priskrig på bærbare computere i år, hvor flere producenter vil bruge de billige netbook teknologier i almindelige bærbare.
IT afdelingerne i landets virksomheder skal nok heller ikke forvente de store investeringer i nye computere i år. En lang række danske og internationale analytikere tror, at 2009 bliver året, hvor Cloud-Computing, eller Software as a servise, som IT Factory kaldte det, får sit helt store gennembrud. Derfor vil de få erhvervsinvesteringer ske målrettet mod virtualisering og mobilitet.