Konflikten på CSC skal fortsætte. Det blev resultatet af gårsdagens afstemning, hvor 329 sagde nej, og 284 ja til et mæglingsforslag, som ellers tog udgangspunkt i et udspil, som Prosas egne forhandlere havde accepteret 27. maj.
Men hvor længe kan strejken fortsætte?
Tre overordnede scenarier kan afgøre, hvor vidt nogle eller alle af de over 400 strejkende kan vende tilbage til deres arbejde igen.
Allerede om tre dage starter et nyt afgørende kapitel i konflikten.
Får CSC lov af Arbejdsretten til at fritstille sig fra Prosa-overenskomsten?
På torsdag den 16. juni starter Arbejdsretten behandlingen af sagen om CSCs fritstillelse fra Prosa-overenskomsten. Sagen er anlagt af Prosa efter at CSC-ledelsen erklærede sig fritstillet fra overenskomsterne med Prosa, da medlemmener af fagforbundet den 30. maj sagde nej til et forhandlingsudspil. CSC betragter derfor sin relation til Prosa som afsluttet, og agter at sende nye ansættelseskontrakter ud til samtlige Prosa-ansatte, som i stedet skal tilbydes at blive ansat på en HK/Privat overenskomst.
Hvis CSC vinder sagen, kan det komme til at se sort ud for Prosa. De strejkende kan i princippet fyres, hvis de ikke møder op på arbejde, men uanset om CSC tager det skridt eller ej, kan storstrejken blive vingeskudt. Afstemningsresultatet fra gårsdagens urafstemning vidner om, at et stort antal Prosa-ansatte på CSC er villige til at betale en pris for at få strejken afsluttet.
Hvis Prosa får medhold i, at CSC ikke kan frigøre sig, fortsætter strejken som hidtil.
Arbejdsretten kommer dog næppe til noget sort-hvidt-resultat med klare vindere eller tabere, mener man hos Prosa.
”Der er tale om tre forskellige overenskomster, og den ene, der omfatter udviklerne, kører med en fredsaftale, der løber ni måneder endnu, og som altså ikke er berørt af konflkten. De anden omfatter otte mand og følger den tredje overenskomst, der er genstand for klonflikten. Det er altså ikke helt enkelt at skille dem ad,” siger Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen til ComON.
Løber Prosas strejkekasse tør?
Et anonymt indlæg på Prosas hjememsider omtaler, at fagforbundets strejkekasse løber den 3. juli.
Da ComON foreholder Hanne Lykke Jespersen den påstand, skyder hun den straks ned:
Der er kun er ansøgt om strejkemidler til en gang midt i juli, og det er kun et spørgsmål om formalia at søge om nye midler fra strejkekassen til den tid, siger hun.
Hanne Lykke Jespersen ønsker ikke at sætte dato på eller udtale sig om hvornår strejkekassen vil løbe tør.
Tør løber den uundgåligt på et eller andet tidspunkt: Prosas strejkekasse skal betale 27 millioner kroner om måneden til de konfliktramtes lønninger, har arbejdsmarkedsforskeren Flemming Ibsen for nylig regnet ud for DR.
Kan Prosa ikke bare få nye strejkemidler fra sit hovedforbund, FTF?
Umiddelbart er svaret nej, lyder det fra en kilde i forbundet. Skal Prosa have flere penge, kan forbundet låne af hovedforbundet, siger reglerne, og lånet er langt fra en formssag.
Hvor vidt den øvrige fagbevægelse - når det kommer til stykket - virkeligt vil støtte Prosas kamp for lønninger og forhold, som de øvrige medlemmer kun kan drømme om, er også et åbent spørgsmål. Og i kulissen lurer HK, som utilsløret har ambitioner om at overtage Prosas sidste overenskomst på CSC og dermed lægge det rivaliserende forbund i graven.
Vil regeringen gennemføre et politisk indgreb der stopper konflikten?
Flere debattører har spekuleret i, at CSC-strejken kun vil fortsætte så længe politikerne tillader det. Hvis CSC-strejken fører til alvorlige nedbrud i driften af SKATs og politiets it-systemer, så samfunds-vitale funktioner sættes ud af kraft, eller hvis et folketingsvalg bliver forhindret af strejken, kan regeringen og foketinget tænkes at vedtage et politisk indgreb, der formentlig vil ophøje det seneste mæglingsforslag til lov, mener de.
ComON har tidligere talt med arbejdsmarkedsordførerer fra både regeringspartier og oppositionen, som alle erklærer sig meget lidt parate til at diktere en overenskomst på det private arbejdsmarked. Fælles for deres udmeldinger er, at strejken skal medføre yderst alvorlige problemer før et indgreb eventuelt kunne komme på tale.
Med CSCs grundige forarbejde og den store mængde af vikarer og konsulenter, som skal udligne effekten af strejken, har CSC sandsynligvis mulighed for at udskyde ”yderst alvorlige” problemer i mange måneder. Den vurdering deles tilsyneladende af Prosa: Hanne Lykke bekræftede for nylig overfor ComON, at konflikten takket være CSCs 190 ”skruebrækkere” ser ud til at blive et langt, sejt træk.