CSC-konflikten: Her er mulighederne

Meget kan ske efter Prosa-medlemmernes ?nej? til mæglingsforslaget.

 Konflikten på CSC skal fortsætte. Det blev resultatet af gårsdagens afstemning, hvor 329 sagde nej, og 284 ja til et mæglingsforslag, som ellers tog udgangspunkt i et udspil, som Prosas egne forhandlere havde accepteret 27. maj.

Men hvor længe kan strejken fortsætte?

Tre overordnede scenarier kan afgøre, hvor vidt nogle eller alle af de over 400 strejkende kan vende tilbage til deres arbejde igen.

Allerede om tre dage starter et nyt afgørende kapitel i konflikten.

Får CSC lov af Arbejdsretten til at fritstille sig fra Prosa-overenskomsten?

På torsdag den 16. juni starter Arbejdsretten behandlingen af sagen om CSCs fritstillelse fra Prosa-overenskomsten. Sagen er anlagt af Prosa efter at CSC-ledelsen erklærede sig fritstillet fra overenskomsterne med Prosa, da medlemmener af fagforbundet den 30. maj sagde nej til et forhandlingsudspil. CSC betragter derfor sin relation til Prosa som afsluttet, og agter at sende nye ansættelseskontrakter ud til samtlige Prosa-ansatte, som i stedet skal tilbydes at blive ansat på en HK/Privat overenskomst.

Hvis CSC vinder sagen, kan det komme til at se sort ud for Prosa. De strejkende kan i princippet fyres, hvis de ikke møder op på arbejde, men uanset om CSC tager det skridt eller ej, kan storstrejken blive vingeskudt. Afstemningsresultatet fra gårsdagens urafstemning vidner om, at et stort antal Prosa-ansatte på CSC er villige til at betale en pris for at få strejken afsluttet.

Hvis Prosa får medhold i, at CSC ikke kan frigøre sig, fortsætter strejken som hidtil.

Arbejdsretten kommer dog næppe til noget sort-hvidt-resultat med klare vindere eller tabere, mener man hos Prosa.

”Der er tale om tre forskellige overenskomster, og den ene, der omfatter udviklerne, kører med en fredsaftale, der løber ni måneder endnu, og som altså ikke er berørt af konflkten. De anden omfatter otte mand og følger den tredje overenskomst, der er genstand for klonflikten. Det er altså ikke helt enkelt at skille dem ad,” siger Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen til ComON.


Løber Prosas strejkekasse tør?

Et anonymt indlæg på Prosas hjememsider omtaler, at fagforbundets strejkekasse løber den 3. juli.
Da ComON foreholder Hanne Lykke Jespersen den påstand, skyder hun den straks ned:

Der er kun er ansøgt om strejkemidler til en gang midt i juli, og det er kun et spørgsmål om formalia at søge om nye midler fra strejkekassen til den tid, siger hun.

Hanne Lykke Jespersen ønsker ikke at sætte dato på eller udtale sig om hvornår strejkekassen vil løbe tør.

Tør løber den uundgåligt på et eller andet tidspunkt: Prosas strejkekasse skal betale 27 millioner kroner om måneden til de konfliktramtes lønninger, har arbejdsmarkedsforskeren Flemming Ibsen for nylig regnet ud for DR.

Kan Prosa ikke bare få nye strejkemidler fra sit hovedforbund, FTF?

Umiddelbart er svaret nej, lyder det fra en kilde i forbundet. Skal Prosa have flere penge, kan forbundet låne af hovedforbundet, siger reglerne, og lånet er langt fra en formssag.

Hvor vidt den øvrige fagbevægelse - når det kommer til stykket - virkeligt vil støtte Prosas kamp for lønninger og forhold, som de øvrige medlemmer kun kan drømme om, er også et åbent spørgsmål. Og i kulissen lurer HK, som utilsløret har ambitioner om at overtage Prosas sidste overenskomst på CSC og dermed lægge det rivaliserende forbund i graven.


Vil regeringen gennemføre et politisk indgreb der stopper konflikten?

Flere debattører har spekuleret i, at CSC-strejken kun vil fortsætte så længe politikerne tillader det. Hvis CSC-strejken fører til alvorlige nedbrud i driften af SKATs og politiets it-systemer, så samfunds-vitale funktioner sættes ud af kraft, eller hvis et folketingsvalg bliver forhindret af strejken, kan regeringen og foketinget tænkes at vedtage et politisk indgreb, der formentlig vil ophøje det seneste mæglingsforslag til lov, mener de.

ComON har tidligere talt med arbejdsmarkedsordførerer fra både regeringspartier og oppositionen, som alle erklærer sig meget lidt parate til at diktere en overenskomst på det private arbejdsmarked. Fælles for deres udmeldinger er, at strejken skal medføre yderst alvorlige problemer før et indgreb eventuelt kunne komme på tale.

Med CSCs grundige forarbejde og den store mængde af vikarer og konsulenter, som skal udligne effekten af strejken, har CSC sandsynligvis mulighed for at udskyde ”yderst alvorlige” problemer i mange måneder. Den vurdering deles tilsyneladende af Prosa: Hanne Lykke bekræftede for nylig overfor ComON, at konflikten takket være CSCs 190 ”skruebrækkere” ser ud til at blive et langt, sejt træk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere