Java-brugerflade skal udkonkurrere Windows

Sun Microsystems har løftet sløret for to nye softwareprodukter og en helt ny prisstruktur, der skal sænke virksomhedernes omkostninger.

Scott McNealy og Sun har ikke givet op i kampen mod Microsoft. Tirsdag løftede selskabet sløret for fire helt nye softwareprodukter. Deriblandt en Java-baseret brugergrænseflade, der skal tage kampen op mod Windows. Samtidig introducerede Sun en ny prisstruktur på softwarelicenser, som ifølge virksomheden skal reducere virksomhedernes omkostninger væsentligt.

Ifølge Sun er priserne på software ofte et problem for virksomhederne. Priserne er alt for uoverskuelige og ændres for ofte. Nogle programmer er prissat efter antallet af virksomhedens kunder, mens andet software prissættes ud fra antallet af de processorer, der sidder i de computere softwaren skal afvikles på.

I korte træk går Suns nye plan ud på følgende. For 150 dollar om året per computer får virksomhederne adgang til Suns grundlæggende infrastruktur-software, kaldet Java Enterprise System, der dækker over programmer til e-mail, kontaktlister, kalender, webpublicering, katalogtjenester m.m.. Prisen indeholder også licens på den Java-baserede brugergrænseflade, Java Desktop System.

Java Desktop System - der tidligere har været kendt under navnet Mad Hatter - er et komplet alternativ til Microsoft Windows og indeholder browseren Mozilla, kontorpakken StarOffice 7, Ximian Evolution til e-mail og kalender, RealOne medieafspilleren, Adobe Acrobat og instant messenger klienten Gaim. Ifølge Sun er Java Desktop System bygget op, så det minder om Windows - og det vil derfor være nemt at flytte brugere fra Windows til Java Desktop System.

Brugerfladen kan i øjeblikket kun installeres på SuSE's Linux-distribution og på Solaris, Suns egen version af Linux operativsystemet.

Med i prisen på de 150 dollar er også opdateringer til både Java Enterprice System og til Java Desktop System. Sun forenkler opdateringsprocessen ved at love, at der kun kommer opdateringer til de to programpakker en gang i kvartalet, og i en form som gør det nemt at opgradere over netværket. Sun vil stå som garant for at alle komponenterne er hensigtsmæssigt integreret mod hinanden.

Prisen inkluderer også service ved installation, support og en kort oplæring.

Sun fortæller at begge pakkerne vil bidrage til at reducere kundens udgifter drastisk. Java Enterprice System er ifølge Sun mellem 30 og 50 pct. billigere i drift end tilsvarende software fra IBM eller Microsoft, mens Java Desktop System kan sænke omkostningerne med op til 75 pct. i forhold til Microsoft Windows og Office pakken.

Analytikere som nyhedsbureauet Reuters har talt med er dog skeptiske over for Suns angreb mod Microsoft. Microsoft sidder på mere end 90 pct. af markedet for operativsystemer til pc'er.

»Der er tydelige tegn på at brugerne ønsker den integrerede form som Sun introducerer, og det er positivt. Men her går Sun altså direkte op imod Microsoft - og jeg ønsker dem held og lykke,« siger analytikeren Shawn Willet fra virksomheden Current Analysis til Reuters.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere