Det europæiske milliard-projekt Galileo, der skal skabe et alternativ til det amerikanske militære Global Positioning System (GPS), kan blive overhalet af kineserne. Kort efter midnat lokal tid har kineserne opsendt den tredje satellit til det kommende kinesiske navigationssystem, kaldet Kompas (Beidou).
Ligesom i Europa ønsker man i Kina at sikre fuld uafhængighed af det amerikanske GPS og det russiske Glonass, som kan blive slukket eller krypteret i tilfælde af militære konflikter.
Men det kinesiske Kompas er også en direkte konkurrent til Galileo, for begge sender på den samme radiofrekvens. Her gælder ”først-til-mølle” princippet – den der sætter sig på frekvensen først, kan beholde den.
Og nu har kineserne altså opsendt den tredje satellit, mens Galileo er stærkt forsinket. Der er allerede opsendt testsatellitter, men de første rigtige satelliter i Galileo-netværket sendes først op senere i år, og hele systemet er først klar i 2014.
Kompas skal starte allerede i 2012 i Asien og Stillehavsområdet – frem til 2020 skal der opbygges et verdensomspændende netværk med 35 satellitter. Det civile signal har angiveligt en nøjagtighed på ti meter, militæret har en særlig kanal med større præcision.
I 2020 vil der altså være mindst tre verdensomspændende satellit-navigationssystemer – amerikanske GPS, europæiske Galileo og kinesiske Kompas. Det europæiske er dog det eneste, som er helt fri for militær kontrol.