En på hatten til Transmeta

Toshiba har tidligere haft store planer med Transmeta. Det var tidligere i år planen at lancere en bærbar på det amerikanske marked med en energibesparende chip fra Transmeta.

Lanceringen ville have været en fjer i hatten på Transmeta i deres konkurrence med giganten Intel, men i stedet blev det til en på hatten til Transmeta, efter at Toshiba nu har sat planerne i bero.


Det har i det hele taget ikke været nemt for Transmeta. Siden den succesfulde børsintroduktion for et år siden er ulykkerne væltet ned over processorfabrikanten. Virksomheden har skiftet direktør to gange og aktiekurserne er raslet ned. Derudover har der været problemer med produktionen. Det har holdt kunderne væk, og Transmeta har haft mere end svært ved at snuppe kunder fra rivalen Intel.


Transmetas processorer benyttes en del i bærbare til det asiatiske marked, men deres processorer er stadig sjældne i USA og Europa.


Det så ellers vældig lyst ud. Store computerfabrikanter som Sony, Casio, Fujitsu og NEC lavede aftaler med Transmeta omkring den strømbesparende Crusoe chip, men det kneb med at følge op på de gode intentioner. Crusoe processoren til bærebare blev lanceret med brask og bram i januar 2000, men der gik over ti måneder, inden den dukkede op i bærbare computere. Faktisk benyttede producenterne aldrig den første model - Crusoe 5400 - men sprang direkte til efterfølgeren - Crusoe 5600.


Der har samtidig været problemer, som fik computerproducenterne til at tvivle på processorerne fra Transmeta. NEC måtte kalde 300 bærbare med Crusoe tilbage fra markedet på grund af en produktionsfejl. Og Sony måtte advare de japanske kunder om, at der kunne være fejl i deres Vario, som skyldtes Transmeta's chips.


Transmeta måtte også skifte producent midt i det hele. IBM havde produceret processorerne, men Transmeta ville spare penge og skiftede til Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. som producent af deres Crusoe 5800. Skiftet førte ikke til færre forsinkelser eller fejl. Toshiba modtog en prøveproduktion af 5800 chippen med fejl. Det bevirkede at Toshiba endte med ikke at sende deres bærbare med Crusoe ud på det amerikanske marked.


Intel har også noget af skylden for Transmeta's ulykke. Intel ændrede deres angivelser af strømforbruget på deres processorer fra et maksimalt strømforbrug til et gennemsnitligt strømforbrug og vupti - nu så det lige pludselig ikke ud til, at strømforbruget med Crusoe var særligt meget lavere end med Intel chips. Det betød, at Intel kunne opgive strømforbruget til kun to watt. Til sammenligning opgiver Transmeta et strømforbrug på en watt.


Alle Transmetas trængsler betyder, at deres markedsandel stadig næsten ikke er til at få øje på. Transmetas aktier handles nu til under to dollars og det er 96 procent lavere end ved børsintroduktionen.


(Kilde: news.cnet.com)




    IT-JOB
    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Also A/S
    Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere