Trods det økonomiske opsving har beskæftigelsen i it-branchen stort set ikke har rykket sig fra andet til tredje kvartal sidste år, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og HK. Med udsigt til masseafskedigelser i telebranchen kan beskæftigelsen få endnu et dyk.
Det får politisk-økonomisk sekretær i HK/Privat, Morten Skov, til at give både politikere og virksomheder i branchen en opsang.
Han mener ikke, at den potentielle arbejdskraft får mulighederne for at opkvalificere sig, så de lever op til branchens krav og behov. Hverken fra regeringen eller virksomhedernes side.
Men det billede kan formand for IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø, ikke genkende.
»Det er rigtigt, at der er mangel på højtuddannede medarbejdere, og det går ud over beskæftigelsen blandt de mellemuddannede. Pr. højtuddannet mangler fem til ti mennesker længere nede i kæden beskæftigelse. Men det er ikke fordi, der mangler uddannelsesmuligheder,« siger Jakob Lyngsø til IT-avisen ComON.
Han påpeger, at branchen i samarbejde med universiteterne tilbyder masteruddannelser og at universiteterne udbyder virksomhedsspecifikke kurser. Det giver blandt andre datamatikere og dataloger mulighed for at tage kandidatgrader inden for deres fag.
»Men vi skal have flere til at tage en videregående uddannelse inden for it-området, gerne flere kvinder,« siger Jakob Lyngsø.
Ulmende potentiale
Jakob Lyngsø er alligevel optimist hvad angår beskæftigelsen i branchen. Branchen har haft problemer med at komme sig oven på dot-com-nedturen omkring årtusindskiftet og er haltet bagom udviklingen i det øvrige samfund. Men IT-Brancheforeningens formand mener, at branchen efterhånden vil komme op på niveau.
»Beskæftigelsessituationen ser gunstig ud,« siger Jakob Lyngsø.
»Min forventning er, at branchen er begyndt at genansætte. Der er stor aktivitet blandt headhuntere, og der er mange, der er ved at blive ansat,« siger han.
Store it-investeringer i forbindelse med strukturreformen og investeringer i eksempelvis CRM-systemer hos små- og mellemstore virksomheder gør behovet for arbejdskraft større. Desuden er udbredelsen af ny teknologi tiltagende, og det betyder, at virksomheder ansætter for at ruste sig til kampen om markederne for blandt andet radio, tv og internet, mener Jakob Lyngsø
Det skaber samtidigt et stort marked for efter- og videreuddannelse.