Musikeren Bono bruger en klumme i avisen New York Times til at angribe verdens internet-udbydere for at være alt for slappe i kampen mod ulovlig musikkopiering. Han betegner dem ligefrem som ”omvendte Robin Hood'er”, der scorer kassen mens musikbranchen taber penge.
”Giv agt! Det eneste som beskytter film- og tv-industrien fra at lide den samme skæbne som har ramt musik- og avisbranchen er filernes størrelse. Båndbreddens love betyder at det blot vil vare nogle få år før vi kan downloade en hel sæson af ”24” på 24 sekunder. Mange vil forvente at få det gratis,” skriver han.
Men det er Bonos forslag om at overvåge trafikken på nettet som vækker anstød. Han retter et skarpt angreb på internet-udbyderne.
”Vi er postkontoret, siger de; hvordan kan vi vide hvad der er i pakkerne? Men vi ved fra Amerikas prisværdige indsats for at støtte børnepornografi – for ikke at tale om Kinas knap så prisværdige forsøg på at stoppe online-dissidenter – at det sagtens kan lade sig gøre at spore indhold,” skriver Bono.
Han udtrykker forhåbning om, at filmindustrien vil få succes med at stoppe piratkopieringen, hvor musikerne og deres pladeselskaber indtil nu har fejlet.
Så er det måske ikke helt overraskende, at reaktionerne på Bonos udmelding har været blandede.
”Bono har ikke forstået at selv en totalitær regering … ikke kan kontrollere net-indhold effektivt. Hvis bare grådighed og uvidenhed kunne opsuge kuldioxid, så kunne Bono ENDELIG redde planetten,” skriver forfatteren Cory Doctorow i en Twitter-besked.