IFPI fik ram på svensk pirat

En 31-årig mand fra Linköping er blevet dømt som pirat i Sveriges største fildelingsrettergang nogensinde. Dommen giver rettighedshaverne i Sverige nye og bedre muligheder i jagten på pirater.

En 31-årig svensk mand skal betale 40 dagsbøder á 250 svenske kroner - det vil sige sammenlagt 7982 danske kroner - for brud på ophavsretten. Derudover skal manden betale 44.670 svenske kroner i sagsomkostninger, hvilket svarer til 35.655 danske kroner.

»Man kan ikke med de forelagte beviser udpege min klient som den person, der har delt filer, mener jeg. Han burde frifrindes,« sagde den 31-åriges advokat, Morgan Gerdin, efter domfældelsen.

Sagen er rent faktisk Sveriges hidtil hårdeste dom for fildeling. I første omgang var manden blevet tiltalt for at have delt omkring 30 film og 23.000 musiknumre. Anklageren havde imidlertid svært ved at fremskaffe beviser, og man frafaldt sagen.

Pladeselskabernes brancheorganisation, IFPI, drev herefter sagen om fildeling videre ved at indskyde nye beviser og ændre anklagen til at omhandle 4.600 musiknumre og 30 film.

Det usædvanlige ved dagens dom er, at den beror på en meget større mængde filer end tidligere svenske domfældelser. Hidtil har bevismaterialerne imod dømte svenske pirater været begrænset til fire-fem filer, og straffen har været bøder.

I sagen om den 31-årige fra Linköping er der imidlertid tale om det, der på juridisk svensk hedder en »villkorlig dom«. Det betyder, at den dømte i forlængelse af dagsbøderne er på prøvetid i to år.

Før denne dom har det ikke være muligt for politiet og anklagerne at kræve oplysninger fra internetudbyderne om, hvilken person, der gemmer sig bag en bestemt ip-adresse.

Ifølge svensk lovgivning skal der nemlig først udmåles en straf i form af fængsel eller »villkorlig dom«, før dette kan lade sig gøre.

»Det er vigtigt, at man til slut er kommet frem til, at det her fortjener mere end bøder. Det gør, at politi og anklagere lettere kan gå videre i andre sager,« siger Lars Gustafsson fra IFPIs svenske afdeling.

Dommen vækker til gengæld harme hos fildelernes eget politiske parti, Piratpartiet.

»Det er helt vanvittigt. Dette betyder, at rettighedshaverne nu kan begynde at udføre husransagninger i rent sabotage-øjemed hos almindelige teenagere, der deler musik og film imellem sig« siger partiets formand Rick Falkvinge i en pressemeddelelse.

Han mener ikke, at det er rimeligt, at politiets ressourcer skal anvendes til at »jage en hel ungdomsgeneration«.

Den 31-årige mand fra Linköping benyttede sig af fildelingsnetværket Direct Connect.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Webanalytiker til digitale løsninger

Euronext Securities

Software Developer

SporingsGruppen ApS

Frontend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere