Vælg-selv fryns: Fagforeninger positive

To af IT-folkets fagforeninger, IDA og Prosa, ser gode pespektiver i Oracles nye praksis med frit valg på hylderne af frynsegoder. Sålænge det ikke blokerer for en fornuftig grundløn. Fagforeningerne afviser, at det frie valg gør overenskomst på arbejdspladsen overflødig.

Der er mange fordele ved at give frit valg på frynsegode-hylden. Men der kan også opstå ulemper, hvis arbejdsgiveren griber det forkert an. Sådan lyder reaktionerne på den praksis, Oracle i Danmark har valgt. Her kan medarbejderne nu selv via intranet kombinere de goder, de kan få for deres lønsum.
Læs mere her.

Søren Skibstrup Eriksen, der er formand for Ansatte Ingeniørers Råd under IDA, mener, at idéen ligger fint i tråd med ingeniørernes ønsker til jobvilkår.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at mine kolleger gerne ville have fleksibilitet til selv at sammensætte efter alder, familieforhold og bolig. Bare de ikke bliver tvunget til at vælge noget bestemt. Udvalget på hylderne skal være sådan, at der er fornuftige valg til både 25-årige og 60-årige, siger Søren Skibstrup Eriksen.

Han understreger dog, at det - uanset hvad - er mest afgørende, at selve lønnen ligger på et hæderligt niveau.

- Hvis din basisløn er så lav, at du ikke kan få det til at hænge sammen, duer det ikke. Du kan jo ikke leve af gratis avis eller en bil. Derfor vil der fortsat være brug for overenskomster til at sikre løn, ferie og rettigheder, mener ingeniør-repræsentanten.

Kan misbruges

I fagforeningen Prosa udtrykker faglig sekretær Eva Christensen blandede følelser over for idéen om fleksibilitet inden for fryns.

- Det er rart at se arbejdsgiverne udvise fleksibilitet. Det plejer ellers kun at være medarbejderne, der skal være fleksible. Men det allermest fleksible er jo bare at give folk hele summen, så de helt frit kan vælge, hvad de vil bruge pengene på, siger Eva Christensen.

Hun påpeger, at fordelen ved en vælg-selv-fryns-ordning, er, at de almindelig frynseting bliver mere synlige. Det kan lægge en dæmper på skjult forskelsbehandling på jobbet.

- En afdelingsleder mister jo muligheden for diskret at give nogle lunser til sine yndlingsmedarbejdere, siger hun.

Til en lønforhandling øjner Eva Christensen en risiko for, at arbejdsgiveren i krisetider kan fristes til at lægge pres på den enkelte medarbejder.

- Han kan jo sige til sin medarbejder: "Nå, men hvis du vil have mere i løn, kan du jo bare selv skrue ned for pensionsindbetalingen." Eller: "Du får jo allerede meget udbetalt i løn, fordi du har fravalgt alle frynsegoderne". Det kan godt få nogle alarmklokker til at ringe i mit hoved, siger Eva Christensen, Prosa.

Hun skønner, at Oracles frynsemodel ikke vil blive synderlig udbredt, fordi den kræver temmelig meget overblik og fleksiblitet fra ledelsesside. Det vil nogle arbejdsgivere måske ikke være gearet til eller motiverede for.

Vil du vide mere om job og uddannelse?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere