Staten samler forslag til krig mod pirater

Kulturministeriet samler forbrugere, teleindustri og rettighedshavere i forsøget på at udarbejde en model, der skal forhindre pirateri på nettet. Parterne er umiddelbart positive, men de grundlæggende principper er modstridende.

I morgen indkalder Kulturministeriet til en møderække, der har til formål at diskutere de tekniske og praktiske muligheder for at komme piratkopiering på internettet til livs. Selv om stemningen er positiv forud for møderne, kan det være svært at se, hvordan parterne skal blive enige om en aftale, der tilgodeser både rettighedshaverne og teleindustriens grundlæggende holdninger.

»Jeg forstiller mig ikke, at der vil blive ført konkrete forhandlinger lige med det samme. I første omgang er det et orienterende møde, hvor man kridter banen op. Hvor står parterne i forhold til hinanden?« siger IFPI Danmarks talsmand, Jesper Bay, der understreger, at man ikke vil møde op med fastlåste krav.

Både IFPI og Telekommunikationsindustrien udtrykker åbenhed og glæde for, at man kan sætte sig ned over for hinanden og snakke på konstruktiv vis. Alligevel lurer konflikten under overfladen.

»Grundholdningen er stadig, at teleudbyderne skal spille en aktiv rolle i kampen mod pirateri - også selv om de indtil videre ikke har ønsket det. De sidder i en position hvor de kan hjælpe, og så mener vi også, at de har et ansvar for det,« siger Jesper Bay.

Telekommunikationsindustrien (TI) deltager ifølge formand Jens Ottosen-Skøtt glædeligt i diskussionerne, men også her er grundprincipperne de samme som hidtil.

»Vi vil ikke overvåge, hvilken trafik der foregår. Vi vil ikke påtage os at fungere som retshåndhævelsesorgan,« siger han til ComON.

Jesper Bay mener imidlertid ikke, at det er sagens problemstilling.

»Der er ikke nogen, der på nogen måde har forlangt, at de skal være politi-instans. Det er en misforståelse, vi måske an få ryddet af vejen på de her møder,« siger han.

Chefkonsulent i Kulturministeriets organisation for ophavsret, Mads Kyst, oplyser til ComON, at møderækken som udgangspunkt er en analyse af de tekniske og praktiske muligheder for, at man hos teleudbyderne kan bidrage til at stoppe pirateriet.

»IFPI har det første ord i denne her sag, men herefter skal alle de andre deltagere på banen med deres respektive forslag og modeller,« siger Mads Kyst.

At IFPI vil have teleselskaberne til at tage ansvar, kan imidlertid skabe flere hårdknuder i diskussionerne. En af problemstillingerne kan for eksempel blive, hvem der skal betale for det ekstra arbejde teleindustrien skal udføre.

»De har tjent så mange penge på fildelingen, at de nok kunne have råd til at hjælpe,« siger Jesper Bay.

Han mener ikke, at der havde været det store behov for hurtige bredbåndsforbindelser, hvis ikke den ulovlige fildeling havde eksisteret.

»Det lyder meget sødt, men jeg skal undlade at kommentere, hvad de tjener penge på. Men det ville klæde musikindustrien, hvis de rent pengemæssigt selv var med til at forsvare ejendomsretten, og at det ikke noget var noget, andre skulle finansiere,« siger Jens Ottosen-Skøtt.

De inviterede repræsentanter til møderækken kommer fra ITEK, ITB (IT-Branchen), TI, IFPI, Samrådet for Ophavsret, Forlæggerforeningen, Forbrugerrådet og relevante ministerier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere