Artikel top billede

Lyddæmper er det bedste våben mod harddisk-dræbende støj

Eksperter anbefaler nu lyddæmpere på slukningsudstyret i serverrummet.

Flere episoder med harddiske, der tager skade af brandslukningsanlæg, får nu konsekvenser.

Brand- og sikkerhedsfirmaet AGIS Fire & Security har besluttet at anbefale sine kunder, at de sætter støjdæmpende udstyr på de dysere, der mistænkes for at sende “hardisk-dræbende” støj eller vibrationer ud i serverrum.

AGIS Fire & Security er et af landets førende rådgivningsfirmaer og installatører af tyveri- og brandsikring.

“Vi ville helst have nogle videnskabelig tests, der viser, hvad der er skyld i, at brandslukningsanlæg kan have en negativ på virkning på harddiske, for vi har stadig ikke set the smoking gun,” siger Henrik Kryger, direktør i AGIS Fire & Security.

Han forklarer, at handwareproducenter og producenter af de såkaldte iltfortrængningsanlæg holder kortene meget tæt til kroppen.

“Men vi har fået nogle indikationer på, at det kan forholde sig sådan, og i takt med, at flere firmaer oplever fænomenet - senest journalisthøjskolen - og der bliver skrevet mere om det, så er det klart, at branchen og vores kunder bliver nervøse. Derfor har vi faktisk besluttet at gå ud til vores kunder og anbefale dem at sætte lyddæmpere på dysere i deres slukningsanlæg,” siger Henrik Kryger.

Det er lyd og vibrationer fra dyserne, der er hovedmistænkt som harddiskdræber, fordi blandingen af ædelgasser forlader beholderen akkompagneret med støj så højt, at det svarer til at stå i nærheden af en jetjager, der forlader landingsbanen.

Det er nødvendigt at blæse gassen ud i rummet med så stor kraft, fordi 50 procent af luften i lokalet skal være udskiftet inden for ét minut, hvis gassen skal have den tiltænkte effekt; at bringe ilt indholdet under 15 procent, så en eventuel ild ikke griber om sig.
 

Lyddæmpere virker

En lyddæmper til en dyse er en simpel anordning, der minder om dem, man spænder for enden af pistoler. (Se billedet øverst). En cylinderformet tube der indkapsler støjen og presser den gennem et dæmpende net.

“Vores undersøgelser tyder på, at det er støj, som er den udløsende faktor. Andre undersøgelser peger på vibrationer. Andre igen på trykvariationer i rummet. Vi arbejder ud fra, at det er støjen, som er den udløsende faktor, når vi designer anlæg til serverrum,” uddyber firmaets kvalitetschef Lars Muldbak.

Og i den forbindelse er lyddæmperne altså et godt redskab.

“Inergen-anlægget skyder af med cirka 120-125 decibel, og med lyddæmperne har vi formået at sænke støjen med 20 til 25 decibel. Vi skal egentlig kun sænke niveauet med seks decibel for at halvere støjen, så 25 decibel giver en mærkbar forskel, der sagtens kan høres,” siger Lars Muldbak.

Diskene står af, fordi mekanikken typisk skubbes  (se faktaboks).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere