Google undersøger danske cloud-krav efter myndighedernes blokering i Odense-sagen

Nu er Google gået aktivt ind i sagen om Datatilsynets gentagne afvisning af Odense Kommunes Apps-løsning.

Gratis software i skyen. Det lyder tillokkende for Odense Kommune, som vil bruge Google Apps til kommunikation mellem lærere, elever og forældre ved kommunens folkeskoler.

Problemet er, at Datatilsynet i løbet af det sidste år tre gange har afvist løsningen, fordi behandlingen af de personfølsomme oplysninger tilsyneladende ikke lever op til dansk lovgivning.

Nu erfarer både Odense Kommune og Datatilsynet, at Google viser stærkere interesse for problemstillingen og de danske regler for behandling af persondata.

Indtil videre er den gratis løsning strandet på en række regler i den danske persondatalovgivning. Det er blandt andet en regel om, at myndigheder kun må placere personfølsomme oplysninger inden for EU/EØS eller USA. Ellers kræver det en særlig aftale. Desuden har formuleringer i databehandleraftalen været i strid med dansk lovgivning, har Datatilsynet vurderet.

Nu tyder det på, at Google er blevet trætte af sagen og de mange afvisninger af aftalens detaljer. For første gang har softwaregiganten fået oversat Datatilsynets afgørelse til engelsk og deltaget aktivt i en dialog med Odense Kommune. Tidligere har Googles samarbejde med Odense Kommune primært bestået i at svare på de spørgsmål, som Odense Kommune har stillet.

"Google er gået aktivt ind i det nu," siger Alan Sørensen, leder af Pædagogisk Mediecenter i Odense Kommune.

 

Savner klare retningslinjer

Han vurderer, at Google forsøger at forstå den danske lovgivning, så firmaet har lettere ved at guide andre potentielle kunder til at bruge Google Apps og gigantens andre cloud-services.

"Det gør de jo ikke for vores skyld. Det gør de for deres egen skyld - for at få klare retningslinjer," vurderer Alan Sørensen om Googles engagement.

Hos Datatilsynet har kontorchef Lena Andersen også noteret sig, at Google nu giver sagen ekstra opmærksomhed. Efter Datatilsynets seneste afvisning af kommunens ønskede brug af Google Apps, har Google selv henvendt sig for at bede om et uformelt møde.

"De henvendte sig for at bede om et møde, og vi mødtes så med repræsentanter fra Google over en kop kaffe. Der var både repræsentanter fra den danske og den amerikanske del af Google. Det er Odense Kommune, som har ansvaret for deres egne data, så vi diskuterede ikke specifikt, hvad de skal gøre, men snakkede mere generelt beskyttelse af personoplysninger og de regler, der gælder i Danmark. Det var meget stille og roligt," siger Lena Andersen.

Det er ikke første gang, Google har været på besøg i Datatilsynet, men de andre gange har det ikke været med cloud computing som anledning, oplyser hun.

 

Google skræddersyer ikke løsninger til lande

Google’s nordiske Public Affairs manager, David Mothander, bekræfter at han som en del af en løbende kontakt til forskellige myndigheder har holdt et møde med Datatilsynet.

"Teknologien omkring cloud computing udvikler sig meget hurtigt. Vi er naturligvis i kontakt med myndighederne i alle lande og formålet med netop dette møde var at diskutere den seneste udvikling i cloud-teknologien," fortæller David Mothander i et emailsvar til ComON.

De forskellige lande i EU har alle forskellige implementeringer af EU's databeskyttelseslovgivning. Derfor kan der være forskel på, hvor nemt det er for virksomheder og myndigheder i de forskellige medlemslande at benytte Googles tjenester. Google understreger selv, at deres løsninger lever op til lovgivningen i de forskellige lande, men ComON ville gerne vide, om Google også har planer om at lave specifikke skræddersyede løsninger til de enkelte lande - så eksempelvis Odense Kommune har lettere ved at gå i skyen med Google.

Google oplyser, at der ikke lige nu er eksempler på, at Google har ændret egentlige produkter for imødekomme en specifik lovgivning i et land, men giganten er i dialog myndigheder for at sikre udbredelsen af deres produkter.

"Udvikling af nye teknologier og software er særdeles kostbar, hvorfor vi som en globalt orienteret virksomhed altid vil søge efter løsninger, der fungerer i så mange lande som muligt. Pt. går udviklingen inden for blandt andet cloud computing utrolig hurtig, hvorfor Google også på globalt plan er i dialog med myndigheder, interesseorganisationer og så videre for at sikre, at befolkninger og virksomheder har lige muligheder for at benytte moderne teknologier," siger David Mothander.

Google oplyser desuden, at alle tjenester i visse lande ikke er fuldt tilgængelige på grund af lovgivning.

 

Odense Kommune arbejder videre med sagen

I Odense Kommune arbejder Alan Sørensen på at komme med en ny besvarelse til Datatilsynet for at få grønt lys til at smidde de personfølsomme oplysninger i skyen for at spare penge.

"Vi giver ikke op," siger Alan Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere