Klumme: Virus med et budskab

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se endnu flere politiske vira i fremtiden, skriver Brian Mertz Pedersen i denne klumme.

En virus med et politisk budskab, er ikke noget nyt. Helt tilbage i 1989 havde vi en politisk virus der hed Fu Manchu. Fu Manchu gik automatisk gik ind i alle tekst dokumenter og erstattede navnene på Ronald Reagan, Margareth Thatcher og PK Botha med eksempelvis "fuck Ronald Reagan". Hvis man ikke lagde mærke til det, kunne det have nogen meget uheldige konsekvenser.

I 2001 så vi flere forskellige politiske vira der blev ret store. Den største var Mawanella, som gjorde folk opmærksomme på konflikten imellem muslimer og buddhister på Sri Lanka. Mawanella var skrevet i VBS Worm Generator ligesom Anna Kournikova og Homepage. Det er i sig selv er ret interessant, at den er skrevet i VBS Worm Generator, fordi det gør at skribenten udelukkende skal have viljen til at lave en virus og ingen form for teknisk kompetence.

VBS.Stable.A blev kun udbredt i begrænset omfang, men havde et meget stærkt budskab. Den fortalte om en massakre i Libanon for 20 år siden. Årsagen til at den kom frem i 2001, var at Ariel Sharon var blevet Israels president og man mente, at han var ansvarlig for massakren.

I forbindelse med den 11. september, var der også en virus der satte spørgsmål ved om USA skulle gå i krig imod terror. Virussen hed W32.Vote.A og ville have, at amerikanerne til at stemme om man skulle gå i krig eller ej. Budskabet hed:"Hi is it war against America og Islam !? Let's vote and live in peace" og der var således ingen tvivl om, hvad virusprogrammøren mente.

Der er findes mange politiske organisationer, som ikke har økonomi til at indrykke annoncer eller købe TV-reklamer for at fremme deres budskab. Disse organisationer kan være mere eller mindre lovlige, men i de fleste tilfælde er det ulovlige undergrundsorganisationer.

Det kan også være, at der slet ikke er nogen afsender på. Disse organisationer vil gerne have et budskab frem, men har ikke midlerne til at gøre det ad traditionelle veje og det er her virussen kommer ind.

Hvis en virus får stor succes med at sprede sig, kan budskabet komme ud til millioner af mennesker på under en dag. Noget der ellers ville have kostet millioner af kroner.

Ud over at fremme et budskab, kan en politisk virus også prøve at gøre skade på en politisk modstander.

Det kender vi fra blandt andet virussen w32.Staple.a, der hver gang den kørte sendte en mail til 25 faste e-mail adresser hos Israelske myndigheder, organisationer og websites. Uden at det direkte var skadeligt for modtagerne, var det nok noget af et irritationsmoment.

En skaldelig virkning kender vi også fra den meget omtalte serverorm Code Red, der var udviklet af kinesiske hackere og lavede et DDOS angreb på det hvide hus. Code Red tvang således det hvide hus' server ned.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se endnu flere politiske vira i fremtiden.

Vi skal være glade for, at store og farlige terrororganisationer endnu ikke har fundet ud af at bruge virus i deres kamp imod menneskeheden som f.eks. Al-Quada.

Denne kronik er skrevet af Brian Mertz Pedersen, koncerndirektør i sikkerhedshuset EuroTrust A/S, der er udbyder af bl.a. digital signatur, betalingsløsninger til internettet, remote backup samt virusbeskyttelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere