Mobilsnak skader måske vores småbørn

En ny undersøgelse viser en statistisk sammenhæng mellem brug af mobiltelefon blandt gravide og adfærdsproblemer hos små børn. Men Sundhedsstyrelsen vil ikke ændre sine anbefalinger for brug af mobiltelefoner.

Kvinder, der snakker i mobiltelefon under graviditeten, er i større risiko for at føde børn, der senere hen udvikler adfærdsproblemer. Risikoen bliver endnu større, hvis barnet også selv taler i mobil inden syv-års-alderen. Det viser en ny, stor undersøgelse, som den danske læge og professor ved Aarhus Universitet, Jørn Olsen, har foretaget sammen med tre andre forskere fra det amerikanske universitet UCLA.

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer fra i alt 13.159 danske kvinder, som alle har et barn på syv år. I 5 procent af tilfældene, hvor hverken mor eller barn har brugt mobiltelefon, oplever barnet hyperaktivivtet, nedsat koncentrationsevne eller dårlige sociale evner. Dette tal stiger til 6,1 procent, hvis barnet er mobilbruger. I tilfælde, hvor det udelukkende er moren, der har talt i mobiltelefon, stiger andelen af adfærdsvanskelige børn til 8,3 procent.

Det mest opsigtvækkende resultat er imidlertid, at andelen stiger til 10 procent i de tilfælde, hvor både mor og barn har brugt mobiltelefon. Det er altså en fordobling i forhold til den gruppe, der slet ikke har haft med mobiler at gøre.

»Vi havde ikke forventet at finde noget, så resultatet var meget overraskende for os. Men hvis vi skal forsøge at se positivt på det, så var der stadig 90 procent af børnene, der var symptomfrie,« siger Jørn Olsen til ComON.

Der er dog ikke nogen biologiske beviser på sammenhængen mellem mobilbrug og adfærdsvanskelige børn. Undersøgelsen er nemlig udelukkende baseret på statistik.

»Vi påstår ikke andet, end at vi finder en statistisk sammenhæng. Der er ikke nogen biologisk teori, der beviser sådan en sammenhæng. Vi ved, at kvinder, der ryger under graviditeten, får flere børn med adfærdsproblemer, men mobil-teorien kræver yderligere forskning,« understreger Jørn Olsen.

Det er ikke udelukket, at der kan findes andre forklaringer på tendensen. En gennemlæsning af forskernes artikel om undersøgelsen viser, at man for eksempel ikke har kendskab til eventuelle psykiske sygdomme hos børnenes fædre. Forskerne fremlægger selv muligheden for, at adfærdsproblemerne kan skyldes, at mødre, der ofte taler i mobiltelefon, måske giver børnene for lidt opmærksomhed.

Ifølge The Independent er den anerkendte professor Sam Milham fra University of Washington ikke i tvivl om, at resultaterne er rigtige. Han henviser til en canadisk undersøgelse, hvor gravide rotter blev udsat for mobil-lignende stråling. Her fandt man en ændring i afkommenes hjerner.

Sundhedsstyrelsen mener imidlertid ikke, at undersøgelsen giver anledning til at ændre anbefalingerne for brug af mobiltelefoner. De forholder sig til, at det ikke kan bevises, om det er radiobølgerne eller kvindernes eventuelle manglende opmærksomhed på børnene, fordi de taler i mobiltelefon efter fødslen, der fører til adfærdsproblemer.

Samtidig erkender Sundhedsstyrelsen, at der er mangel på viden på området, og man vil fremover nøje følge forskningen indenfor området. Denne udmelding bakkes op af Jørn Olsen.

»Vi ved, at børns hjerner er under udvikling, og de er derfor formentlig mere sårbare end voksnes. Så vi må vide noget mere om børn. Børn bruger mobiltelefoner i en tidligere og tidligere alder, og vi har ikke rigtig nogen oplysninger om det,« siger han.

Jørn Olsen håber på, at der er andre forskere, der ligger inde med data, som kan bringe forskningen et skridt videre.

»Det er vigtigt, for snart vil der være rigtig mange, der brugte mobiltelefoner under graviditeten. Om ganske få år bliver det svært at finde en sammenligningsgruppe, der ikke har brugt mobil«.

En af de få kontante udmeldinger om børns brug af mobiltelefoner kommer fra Rusland. En national-komite for strålingsbeskyttelse har meldt ud, at børn, der taler i mobil, på kort sigt vil opleve blandt andet koncentrationsbesvær og forringet indlæringsevne. På lang sigt påstår de, at børnene vil få depressive syndromer, og nerve-strukturer i hjernen vil blive nedbrudt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mobiltelefoner bruges med omtanke og kun anvendes til nødvendige samtaler. Generelt bør børn ikke bruge mobiltelefon, før de er i stand til på en fornuftig måde at begrænse brug af mobiltelefonen, hvor den holdes lige ved øret.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger kan læses på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere