Forskere hos det japanske nationale tv-selskab NHK har udviklet efterfølgeren til HDTV, kaldet Ultra High Definition Video (UHDV). Billedopløsningen er på 7.680 x 4.320 pixels eller 32 millioner billedpunkter, hvilket er 16 gange mere end almindelig højopløsnings-video, HDTV, som stadig venter på sit gennembrud i Europa.
Til sammenligning består et normalt tv-billede kun af 200.000 pixels, og den horisontale opløsning på 480 linier er ti gange mindre end UHDV.
Men de imponerende tal stopper ikke her. UHDV-billedet opdateres 60 gange i sekundet - en fordobling i forhold til et almindeligt fjernsyn - og teknologien understøtter 24 lydkanaler - hvis ellers man kan finde plads til så mange højtalere i stuen.
Det er avisen New York Times, som har fået indblik i forsknings-laboratoriet hos NHK. Det ambitiøse mål for de japanske forskere er at skabe en oplevelse, der næsten føles som om, seeren selv var på stedet og midt i handlingen.
NHK-forsker Fumio Okano siger til dog avisen, at det stadig vil tage mange år inden teknologien er færdigudviklet. De første UHDV-prototyper er alt for store til dagligstuen.
Dertil kommer, at de mange billedpunkter og 24 lydkanaler kræver enorme mængder af lagerplads. En 18-minuters demonstrations-video i UHDV-format fylder omkring 3,5 terabyte. Det svarer til 750 dvd-skiver.
De lange tidshorisonter understreges af, at NHK allerede i 1964 udviklede HDTV-standarden. De første videofilm i høj opløsning dukkede først op i 1982.