Diskussionen om farligheden af mobilernes stråling svarer til den klassiske om kartoflen: Først var de sunde, så var de usunde, så blev de sunde igen. Og et sted undervejs var de vist endda direkte giftige..
Tilsvarende har det været med strålingen fra mobiltelefoner, lige siden den første 1,5 kilos håndholdte mobiltelefon kom på markedet. "Jamen, det er mikrobølger og de rister din hjerne langsomt" lød et af de mere skræmmende argumenter. I USA (hvor ellers?) har der sågar været anlagt sager mod producenterne af telefonerne. Sager anlagt af de efterladte til personer, der eksempelvis er døde af massive kræftsvulster i hjernen.
Så i 2003 tog Folketinget den beslutning, at øremærke 30 millioner kroner til "at kaste lys over potentielle sundhedsrisici - inklusive mulige langtidsvirkninger - forbundet med ikke-ioniserende stråling ved brug af mobiltelelfoni/mobilnetværk og mulige risici for børn og unge".
Og resultatet af den bekostelige og årelange undersøgelse blev i tirsdags fremlagt af Det Strategiske Forskningsråd i det gamle pakhus på Asiatisk Plads:
»Man kan sige, at vi egentlig ikke har fundet noget overraskende nyt«, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på SDU og formand for projektets programkomite, og fortsætter:
»Vi har ikke fundet noget, som gør, at vi skal ringe til Sundhedsstyrelsen«.
Hvis stråling eller elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner overhovedet medfører nogle påvirkninger, så er det formentlig af beskedent omfang, fortæller formanden.
Det var dog ikke alle, der var lige enige i forskningsresultaterne. Ved fremlæggelsen blev der eksempelvis delt pamfletter ud af repræsentanter fra Foreningen af El-overfølsomme i Danmark:
"Kampen mellem myte og fakta i trådløse samfund" opsummerer en række kritikpunkter over for forskningen, og indeholder desuden en underskrevet advarsel mod børn og unges brug af mobiltelefoni fra formanden for den Russiske Nationalkomite for Ikke-Ioniserende Strålebeskyttelse.
Så trods af fire års forskningsarbejde til 30 millioner kroner, ser det ud til, at diskussionen fortsætter lidt endnu.