"NemID er altså ikke svært at bruge"

Telestyrelsen afviser, at NemID mangler brugervenlighed. Men tager kritikken til sig.

Det er noget vrøvl, at NemID skulle være specielt besværligt at bruge for ældre borgere. Det skriver IT- og Telestyrelsen.

Styrelsens forsøger at afvise en kritik, som sidste uge blev rejst i flere medier. ComON har også omtalt kritikken.

En række organisationer mener, at udviklerne af NemID fuldstændig har glemt at tænke på ældre og handicappede i udformningen af den nye login-tjeneste.

En af kritikpunkterne i sidste uge var, at de it-svage borgere bliver bombarderet med en brugsanvisning på fire A4-sider. I Kristeligt Dagblad kritiserede Danske Handicaporganisationer desuden, at nøglekortet består af tre kort.

Men det er faktuelt forkert, skriver telestyrelsen. Der er godt nok fire sider i introduktionsbrevet, men selve brugsanvisningen fylder kun én side. Resten er tætskrevne aftalevilkår og oplysninger om nøglekortet. Sidstenævnte består også kun af et kort – ikke tre, som Kristeligt Dagblad har beskrevet. 

Men er det ikke en arrogant holdning at afvise kritikken ved at fokusere på antallet af sider?

”Vi ønsker blot med teksten at gendrive nogle faktuelt forkerte oplysninger, som har været fremme i medierne. Længere er den ikke,” siger centerleder Palle H. Sørensen til ComON.

Men den overordnede kritik går vel ikke på antallet af sider, men på at nogle af organisationerne har medlemmer, der mener, at NemID er svær at bruge?

”Man vil altid kunne vise nogle mennesker frem, der ikke kan finde ud af at bruge NemID. Men vi har jo faktisk afprøvet NemID blandt danskere med vidt forskellige it-kompetencer. Så vi har haft en dialog. Mange siger, at det er blevet sværere med NemID, men det passer ikke. Det er blevet lettere. Der skal jo ikke længere installeres noget længere," siger centerlederen.

"Det er altid lidt modvilje, når der introduceres noget nyt, men vi vil naturligvis på baggrund af den rejste kritik sammen med DanID se, om vi på nogen måde kan forenkle eller forbedre teksten i de breve, der udsendes,” siger Palle H. Sørensen.

Generelt er Telestyrelsen forundret over Ældre Sagens kritik. Et testforløb med NemID på et aktivitetscenter på Nørrebro gik nemlig meget godt.

Kun en anke
EDB-vejleder Jørn Jensen underviser cirka 40 pensionister mellem 65 og 90 år på Ældremobiliseringens datastue ved aktivitetscenret Sankt Joseph på Nørrebro. Han mener, at kursisterne hurtigt har fået styr på NemID.

”Vi er jo alle sammen konservative. Men når man først får det forklaret, så har de fleste ret nemt ved det. Mange af dem er slet ikke vant til at bruge en computer, men så snart de har prøvet det et par gange, så går det meget let. Det eneste problem jeg kan komme i tanke om, er tidsfaktoren. Den kan godt drille en gang i mellem, hvis de taster tingene for langsomt og bliver bedt om at starte forfra,” siger Jørn Jensen.

Men mange af dine kursister har jo netop lysten og gejsten til at lære noget nyt. Hvad med den gruppe, der ikke nysgerrigt kaster sig over DanID?

”Når vi er færdig med kurset, så vil jeg prøve at reklamere lidt for DanID over for resten af aktivitetscentrets 5-600 brugere, og så må vi se, hvor mange jeg kan få med over. Der vil jo altid være en gruppe, der overlader det til deres familie, men det gjorde de jo også med den digitale signatur,” siger Jørn Jensen.

IT- og Telestyrelsen oplyser desuden, at svagtseende kan bestille et nøglekort med større skrift eller få koderne læst op ved at bestille tjenesten på NemID.nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere