Hvad er Google Chrome OS egentlig for en fisk?

Der er sagt meget om Googles kommende styresystem i denne uge. Her er en samling rygter og fakta om styresystemet og gætterier om hvorfor Google Chrome OS kan gå en grum fremtid i møde.

Selv om Google nu har lagt kortene på bordet og fortalt verden, at et styresystem med Googles navn på er undervejs, så er der stadig mange åbne spørgsmål, som vi må vente på at få besvaret.

Vi ved kun, at der bliver tale om en skrabet udgave af et styresystem baseret på Linux-kernen.

Lidt mere abstrakt har Googles ansvarlige udviklingschef udtalt, at oplevelsen med Chrome OS kommer til at adskille sig markant fra den måde vi er vant til at interagere med vores computere på. Mest fordi andre styresystemer stammer fra en tid før internettets tidsalder.

At Chrome OS skal baseres på Linux kan i sig selv give bange anelser for styresystemets fremtid. Mainstream-forbrugere har generelt været meget afvisende mod andet end Windows på den front. Da de første netbooks blev solgt, afleverede mange forbrugere dem simpelthen tilbage på grund af vanens magt.

Nyt sprog

Derfor skal Chrome OS ikke bare være bedre end Windows. Det skal også kæmpe med klodens pc-forbrugeres vaner

»Hvis du køber en pc i dag, følger Microsofts programmer næsten altid med. Det er meget få forbrugere, der selv går ind på nettet og henter programmer. På kort sigt vil Chrome OS derfor primært være forbeholdt computerentusiasterne. Microsoft sidder simpelthen for stærkt på markedet. Endnu,« sagde Lars Jacobsen, redaktør på PC World Danmark, til Politiken.

Hvilken målgruppe, der først kaster sig over Chrome OS, er dog ikke 100 procent sikkert. Hvis det indledningsvist er tiltænkt netbooks og personer, der næsten kun bruger nettet, så udelukker det folk, der redigerer video, redigerer billeder eller spille krævende spil. Men her kan udviklingen også hjælpe Google, for hvis et koncept som Onlive får luft under vingerne, så er hardwarekrav og hardware-kontrol pludselig ikke så vigtigt for gamere.

Men der er også en kæmpe gruppe udviklere, der skal overtales til at kigge i retningen af Chrome OS.

Men her mener Google ikke, at forhindringerne er så store. Der bliver nemlig ikke tale om, at udviklerne skal begynde at lære nye sprog eller programmere til Linux. De skal programmere til nettet. For det er jo her at alt foregår. Og denne udvikling er godt i gang alligevel.

Men det får på den anden side kritikerne til at sige, at et styresystem med udgangspunkt i nettet er problematisk, fordi det ikke har adgang til hardwaren på samme måde som et traditionalt styresystem.

Her peger optimisterne på, at html-standarden HTML 5 vil bringe teknologien, der tillader hjemmesider at gemme data på computeren. Om det er nok til erstatte nutidens oplevelse af en computer er dog usikkert.
Men ellers har Google også Gears-teknologien, der smelter web og hardware sammen. Og teknologien som Flash og Silverlight er begyndt at producere stabile webbaserede programmer.

Men er det sikkert?

Googles ekstreme detaljerede viden om sine brugeres færden på nettet har allerede fået flere til at løfte øjenbrynene. Og derfor vil de samme personer være endnu mere skeptiske over at skulle læge hele deres computeroplevelse i hænderne på Google.

Et Google-styresystems påvirkning på privacy (privatlivets fred) er endda blevet beskrevet som forfærdelig.

Den anklage plejer Google at afvise som paranoia. I Googles univers skal den massive dataindsaling kun bidrage til at gøre produkter bedre - og selvfølgelig til at styrke salget af målrettede reklamer, men i den afdeling er data i en vis grad anonymiseret, plejer Googles svar at være.

Selv om Google allerede kan følge vores bevægelser i Latitude, vores samtaler i Gmail og forbrugervaner i søgefeltet, så mener en amerikansk borgerrettigheds organisation, at Google må og skal forvente at blive udsat for skepsis og gennemanalyseringer af den amerikanske regering og EU.

Derfor slår det ikke igennem

Hos magasinet Slate.com mener Farhad Manjoo faktisk, at Google får så svært ved at søsætte sit projekt, at det fra begyndelsen er dødsdømt.

Det er ikke kun privacy-problematikken, der trykker, men hele fem forskellige udfordringer:

- Man kan ikke holde af Linux!
- Vi er ikke klar til at foretage alt online
- Microsoft er en meget stor konkurrent
- Google har ikke sejret i alt de har rørt ved indtil videre

Og så mener han ikke, at Google Chrome OS på nogen måde giver kommerciel mening. Det kan ende med at blive en økonomisk sten om foden, som YouTube er i dag. Ifølge ham kan Google sagtens bevare sin dominans på søgeområdet ved at bevare sit fokus på den eksisterende pc-platform. På samme måde er Gmail og Google Docs' succes heller ikke betinget af et nyt styresystem.

I bund og grund betragter han Googles skridt ind på det nye marked som en måde at irritere Microsoft på.

Om han får ret i de formaninger, vil tiden vise.

Google Chrome OS bliver open source senere på året. Inden udgangen af 2010 bliver de første maskiner solgt med styresystemet.

De andre skrev om Google Chrome OS:

- Cnet
- Techcrunch
- Digital Daily




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere