Cybertrends

Luften er fuld af gyldne løfter. Den digitale revolution er i sin vorden og når den for alvor tager fat vil en ny og bedre verden for alle se dagens lys. En verden hvor alle modsætninger ophæves, hvor alt decentraliseres med det resultat at der bliver mere indflydelse til alle, hvor der ikke længere er knaphed, hvor væksten vil fortsætte til nye ukendte højder, og hvor vi alle kan leve og arbejde hvor vi vil og når vi vil. Kort sagt det forjættede land venter lige om hjørnet, hvis bare vi tør gribe chance.


Men inden vi for alvor lader os rive med af den digitale hvirvelvind der farer hen over verdenen, og lader os forføre af den ny teknologis mange vækkelsesprædikanters gyldne løfter, som de fremføres af bl.a. Bill Gates (Microsoft), Nicholas Negroponte (MIT), og Kevin Kelly (Wired), er det måske værd at stoppe op et øjeblik og se lidt nærmere på deres løfter og antagelser om det forjættede land. Hvad er den digitale revolution? Hvad er det der sker? Hvad er det vi vil? Hvordan vil vi det?


Det er, hvad David Brown opfordrer os alle til at gøre i bogen "Cybertrends: Chaos, Power, and Accountability in the Information Age" . David Brown skrev i en kort periode taler og var kongresmedarbejder for demokraterne, inden han blev journalist på fuld tid. Han har bl.a. skrevet for Financial Times og International Herald Tribune.
Bogen er en bekymret borgers forsøg på at analysere og forstå den digitale revolution og den informationstidsalder vi er på vej ind i. Han advarer mod cyberguruerne Negroponte, Gates, Kelly med flere og deres løfter om at overvinde mørkets kræfter og føre os til det forjættede land, der ifølge dem ligger derude i cyberspace og venter på at vi skal erobre det, hvis bare vi tilbringer tid nok ved vore computere, den digitale religions hjemmealter.


David Brown stiller spørgsmålstegn ved cyberguruernes mange løfter og grundlæggende antagelser og påstande, og hævder at der bag de gyldne løfter om menneskehedens gyldne fremtid gemmer sig en uhæmmet vækstfilosofi, en laissez-faire kapitalisme der vil ødelægge enhver chance for en miljørigtig, bæredygtig udvikling og underminere ethvert forsøg på en demokratisk styring af verden.
Konstant hører vi fra mange sider af samfundet begejstrede rapporter og kommentarer om at vi befinder os på tærsklen til en ny samfundtype, informationssamfundet, og at vi snart vil befinde os i en digital revolution.


Men, advarer Brown, godt nok starter enhver revolution med opbrud, hvor gamle grænser brydes ned, og man har en følelse af ubegrænsede muligheder. Men midt i al den begejstrede snak om revolution glemmer vi, at revolutioner ofte er blodige, destruktive og har store menneskelige og økonomiske omkostninger for de fleste. Revolutioner er store kræfter der sættes fri, og vi kender ikke forløbet og ej heller slutresultatet af dem.


I stedet for at drømme romantiske revolutionsdrømme, er det på høje tid at vi stiller en masse spørgsmål om hvad det egentlig er hvad vi vil, og hvordan vi skal få det. Hvilken form får den digitale revolution? Hvilke konsekvenser får den for arbejdslivet, indtjeningen, forskellen på rig og fattig, det politiske liv, miljøet? Hvad er det for nogle drømme der drømmes i disse år? Hvis drømme er det? Hvem bliver vindere? Hvem bliver tabere? Hvem bliver magthavere? Hvem bliver styret af magthaverne?


I stedet for det forjættede land ser Brown en digital verden forbundet af computere, hvor den lokale indflydelse mindskes, fordi alt bliver globalt, og ingen længere kan stå udenfor eller ville noget andet end flertallet. Hver tid har sine magthavere. Den digitale revolutions magthavere er dem der kan skabe og bruge den ny teknologi, og dem der allerede har penge til at bygge stadig større virksomheder og konglomerater, de store multinationale selskaber der kan shoppe efter billige skatter og presse miljøkrav og arbejdsmiljøregler ned til et minimum. Han ser en global økonomi, hvor det hele er forbundet og hvor udviklingen går så hurtigt, at det bliver stadig vanskeligere for de enkelte lande at føre deres egen økonomiske politik. De finanspolitiske styringsinstrumenter sættes ud af kraft i en global computer-forbundet økonomi.


David Brown opponerer mod den påståede uundgåelighed og ustyrlighed i den teknologiske udvikling. Påstanden om at det farligste vi kan gøre er at stoppe op og tænke os om. Tværtimod, insisterer David Brown, kan og skal vi stoppe op, mens tid er, og der er tid - endnu. Vi skal stoppe op og tænke os godt og grundigt om før vi lader os rive med af den digitale revolutions ypperstepræster og deres flammende prædikener om det forjættede land. I stedet skal vi stille os selv og hinanden spørgsmålet "Hvad udgør et godt liv?


De nye maskiner giver nye muligheder, men hvordan disse muligheder forvaltes er afgørende for vores konkrete udbytte af den digitale revolution. Derfor må vi alle stille os spørgsmålet; Hvad udgør det gode liv i vor tid? I stedet for at lade teknologien styre os, skal vi finde de værdier vi har og styre teknologien efter dem. Det ultimative spørgsmål Brown stiller er: Skal vores skæbne afgøres af informationsteknologiens vækkelsesprædikanter eller skal vi selv have noget at skulle have sagt, når det gode liv skal defineres?


"Cybertrends: Chaos, Power; and Accountability in the Information Age" er en spændende og velskrevet bog med en omfattende og nuanceret analyse af vor tid og den digitale revolutions myter og virkelighed, der giver stof til eftertanke. Men der mangler en diskussion af hvordan vi stopper op på en konstruktiv måde, og hvis ikke den digitale revolutions vækkelsesprædikanter, programmørerne og den multinationale storkapital skal have magten, hvem skal så? David Brown henter en diffus demokratisk deux ex machina ind fra sidelinjen. Men det er ikke overbevisende nok. At alternativet er svagt skitseret og vejene til et alternativ forsvinder i tågerne. Det er bogens største svaghed.


David Brown "Cybertrends: Chaos, Power, and Accountability in the Information Age" . Penquin Books 1998. 280 s. 8.99£.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

    Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

    27. november 2024 | Læs mere


    Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

    Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

    03. december 2024 | Læs mere


    Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

    Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

    04. december 2024 | Læs mere