Frygten for en eventuel skadelig stråling fra mobile sendemaster har sendt Danmark ud i en voldsom debat. Rapporter fra både Holland og EU viser, at mobilstråling påvirker mennesker. EU-forskningen fastslår direkte, at strålingen fra mobilemaster og mobiltelefoner fører til celleforandringer hos mennesker.
Men hos Sundhedsstyrelsen fastholder man, at der ikke kan påvises nogen sammenhæng mellem strålingen og brugerens sundhed. Og det er en nonchelant holdning, mener Dansk Folkepartis Birthe Skaarup, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.
»Sundhedsstyrelsen må erkende, at alt ikke er undersøgt i den her sag. Mange mennesker fortæller mig, at de oplever problemet med mobilstråler på deres egen krop. Derfor er det utroligt nonchalant af Sundhedsstyrelsen at afvise tingene på forhånd,« siger Birthe Skaarup til Jyllands-Posten.
Hun bakkes op af Forbrugerrådet.
»Jeg kan ikke se, hvordan Sundhedsstyrelsen bare kan køre videre, som om intet var hændt. Man må formode, at Sundhedsstyrelsen om nogen hylder forsigtighedsprincippet. Men det tyder dens håndtering af de nye oplysninger ikke på,« siger Margrethe Nielsen, sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til avisen.
Sundhedsstyrelsens afvisning af farerne bygger på konklusionerne fra regeringens strålerapport fra juni - at mobilstråling ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Men Videnskabsminister Helge Sander, der bestilte rapporten, har efter den hollandske rapport blev offentliggjort i starten af oktober, meddelt, at han ønsker en ny, uvildig undersøgelse af strålingen.
Ligeledes har flere kommuner nægtet at give lov til at opstille flere mobile sendemaster. Senest har Århus Kommune indført et forbud mod nye mobilantenner på kommunale bygninger.