Telenor er glad for nyt fastnet-indgreb mod TDC

Forbrugerne kan se frem til billigere priser på fastnettelefoni, hvis konkurrencen bliver bedre, siger Telenor.

Telenor - og de øvrige konkurrenter til TDC - har haft alt for svært ved at konkurrere med TDC på fastnettelefoni.

Det siger Telenors regulatorisk chef, Nicholai Pfeiffer, der derfor er glad for, at IT- og Telestyrelsen nu vil bruge en ny model til at udregne engrosprisen på fastnet-abonnementer.

I sidste ende kan det også gøre fastnettelefoni billigere, siger Telenor-chefen.

"Konsekvensen vil formentlig blive - vi ved det ikke, for vi kan ikke se i TDC's regnskabsbøger - men vi har en ide om, at det vil give lavere engrospriser," siger Nicholai Pfeiffer. Han lægger sig op ad IT- og Telestyrelsen, som også forventer lavere engrospriser på fastnettelefoni.

Vil lavere engrospriser medføre lavere priser til forbrugeren på fastnettelefoni?

"Det kan jeg slet ikke forestille mig, at det ikke vil," svarer Nicholai Pfeiffer.

Han understreger dog, at han ikke kan sige noget endeligt om priserne, eftersom IT- og Telestyrelsen først til sommer kommer med nye engrospriser på fastnettelefoni.

 

Nye metode er baseret på omkostninger

Embedsmændene vil efter HO-metoden (HO står for Historiske Omkostninger) gennemgå TDC's regnskaber for at finde ud af, hvor mange penge TDC har brugt på at drive kobbernettet.

Metoden er meget forskellige fra den nuværende prisfastsættelsesmetode, som tog udgangspunkt i TDC's detailpriser over for kunden - og derefter fratrukket et beløb, der skulle svare til udgifterne til at drive en detailforretning.

Dette beløb har de 36 fastnetselskaber, der konkurrerer med TDC på fastnettelefoni, hidtil haft som spænd, som de kunne konkurrere på.

 

Konkurrencen sat ud af spillet

Metoden har dog givet konkurrenterne for lidt albuerum, og derfor har TDC - der sidder på 77 procent af fastnetmarkedet - haft nemt ved at beholde deres store markedsandel, lyder kritikken fra Telenor.

"Historisk har spændet på retail minus (slutbrugerprisen korrigeret for detail-omkostninger, red.) været for lille, og der har vi en forventning om, at når man går over på metoden med historiske omkostninger, så får vi et mere retvisende billede af de faktisk omkostninger," vurderer Nicholai Pfeiffer.

Konkurrencen på fastnettelefoni har altså reelt været sat ud af spillet, siger han.

"Hvis du ikke kan konkurrere på produktet, hvis prisen er identisk eller måske højere end TDC's detailprodukt, så er det klart, at man får et fastlåst marked eller i hvert fald meget svagt vigende markedsandel for TDC," siger Nicholai Pfeiffer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere