Artikel top billede

Ny verdensrekord i dataoverførsel

Tyske forskere har transporteret 26 terabit i sekundet med en laserstråle.

Det er kun få måneder siden, at tyske forskere fra Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin med hjælp fra Danmark satte en ny rekord i dataoverførsel over lysledere. De havde opnået en hastighed på 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Det svarer til at overføre indholdet fra 240 dvd'er på ét enkelt sekund.

Men den rekord er allerede brudt. Nu har forskere fra Karlsruher Institut für Technologie (KIT) opnået en hastighed på hele 26 terabit i sekundet.

Det er den højeste bitrate der nogensinde er opnået med én enkelt laserstråle.

”Vi har udviklet en ny optisk processor, der modtager data og omdanner dem til lyssignaler,” fortæller fysikeren Jürg Leuthold.

Forskerne bruger det såkaldte Orthogonale Frequenz-Division Multiplexing (OFDM) til at reducere datamængden inden overførslen. Den samme teknologi bruges også til mobilkommunikation.

”Kunsten var at gøre metoden næsten en million gange hurtigere for at kunne håndtere 26 terabit i sekundet,” siger Jürg Leuthold.

Med denne hastighed kan man håndtere 400 millioner telefonsamtaler samtidig. Det er selvfølgelig langt mere end nødvendigt. Men videokommunikation kræver meget stor båndbredde og her kan den høje hastighed blive afgørende.

I dagens telenet findes der allerede enkelte strækninger med 100 gigabit/s (0,1 terabit) og der arbejdes på kommercielle systemer med op til 1 terabit/s.

”Vores resultat viser, at man ikke støder ind i fysiske grænser selv ved meget høje datahastigheder,” siger Leuthold.

Tidligere har man haft systemer som kunne overføre 10 terabit ved at kombinere mange hundrede lasere, men de seneste rekorder er opnået blot med én laser – og bruger dermed også langt mindre energi.

Læs også ComONs artikel fra marts om perspektiverne i den hurtige dataoverførsel gennem lysledere. Det kan blive helt afgørende for fremtidens internet, mener professor Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU Optonik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere