Politiet skal spare penge på videoafhøringer

Der er mange penge at spare, når man skærer transport og mandskab fra og dropper køreturen med den varetægtsfængslede fra fængslet til byretten. Afhøringer og forlængelse af varetægtsfængsling kan nemlig klares med en videoafhøring.

Det koster mange penge og tager lang tid at transportere varetægtsfængslede personer mellem fængslet og byretten, når fangerne skal afhøres, og der skal tages stilling til, om varetægtsfængslingen skal forlænges.

Politiet starter derfor nu et forsøg med videoafhøring. Det vil fungere ligesom en videokonference, hvor arrestanten sidder i fængslet. De første videoafhøringer vil blive gennemført inden sommerferien.

»Typisk skal den varetægtsfængslede blot have at vide, at politiet har fundet nogle beviser, og at varetægtsfængslingen forlænges. Tit er det helt spild af tid, fordi det er åbenlyst, at den varetægtsfængslede skal have en forlængelse af sin varetægtsfængsling,« siger Ole Hansen, der er vicedirektør i Kriminalforsorgen, til ComON.

Rigspolitiet har også store forventninger til projektet.

»Man bruger mange ressourcer på at flytte varetægtsarrestede rundt til afhøringer. Derfor vil det helt klart være nemmere at afhøre folk via video i Vestre Fængsel overfor en dommer i Københavns Byret,« siger Erik Justesen, der er vicerigspolitichef i Rigspolitiet, til ComON.

Forsøget skulle være gennemført sidste år, men projektet løb ind i tekniske problemer.

»Vi fandt ud af, at man ikke bare kan opstille et videokamera og filme. Det er vigtigt, at farverne på væggene er rigtige. For eksempel giver en rød retssal et rigtig dårligt billede. Det er også vigtigt at lyset falder på en bestemt måde, og at rummet er indrettet på en god måde,« siger vicerigspolitichefen.

Indtil videre er forsøget frivilligt, så fangerne selv kan vælge, om de ønsker at blive videoafhørt eller afhørt i selve retssalen. Forsøget kører to steder. Det ene er mellem Københavns Fængsel og byretten i København. Det andet forsøg kører mellem Randers Arrest og byretten i Århus.

Varetægsfængsling sker, fordi politiet køber sig tid. Når politiet for eksempel anholder en røver, så har de en mistanke, om det er ham, der er den skyldige.

Men røveren skal sidde varetægtsfængslet, mens politiet indsamler beviser og vidneudsagn. Når den varetægtsfængslede skal afhøres eller blot have forlænget varetægtsfængslingen, skal han ind til byretten. Her kan man spare tid og ressourcer ved de såkaldte videokonferencer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere