Det koster mange penge og tager lang tid at transportere varetægtsfængslede personer mellem fængslet og byretten, når fangerne skal afhøres, og der skal tages stilling til, om varetægtsfængslingen skal forlænges.
Politiet starter derfor nu et forsøg med videoafhøring. Det vil fungere ligesom en videokonference, hvor arrestanten sidder i fængslet. De første videoafhøringer vil blive gennemført inden sommerferien.
»Typisk skal den varetægtsfængslede blot have at vide, at politiet har fundet nogle beviser, og at varetægtsfængslingen forlænges. Tit er det helt spild af tid, fordi det er åbenlyst, at den varetægtsfængslede skal have en forlængelse af sin varetægtsfængsling,« siger Ole Hansen, der er vicedirektør i Kriminalforsorgen, til ComON.
Rigspolitiet har også store forventninger til projektet.
»Man bruger mange ressourcer på at flytte varetægtsarrestede rundt til afhøringer. Derfor vil det helt klart være nemmere at afhøre folk via video i Vestre Fængsel overfor en dommer i Københavns Byret,« siger Erik Justesen, der er vicerigspolitichef i Rigspolitiet, til ComON.
Forsøget skulle være gennemført sidste år, men projektet løb ind i tekniske problemer.
»Vi fandt ud af, at man ikke bare kan opstille et videokamera og filme. Det er vigtigt, at farverne på væggene er rigtige. For eksempel giver en rød retssal et rigtig dårligt billede. Det er også vigtigt at lyset falder på en bestemt måde, og at rummet er indrettet på en god måde,« siger vicerigspolitichefen.
Indtil videre er forsøget frivilligt, så fangerne selv kan vælge, om de ønsker at blive videoafhørt eller afhørt i selve retssalen. Forsøget kører to steder. Det ene er mellem Københavns Fængsel og byretten i København. Det andet forsøg kører mellem Randers Arrest og byretten i Århus.
Varetægsfængsling sker, fordi politiet køber sig tid. Når politiet for eksempel anholder en røver, så har de en mistanke, om det er ham, der er den skyldige.
Men røveren skal sidde varetægtsfængslet, mens politiet indsamler beviser og vidneudsagn. Når den varetægtsfængslede skal afhøres eller blot have forlænget varetægtsfængslingen, skal han ind til byretten. Her kan man spare tid og ressourcer ved de såkaldte videokonferencer.