Dansk teknologi bag avancerede høreapparater

Teknologien har navnet "CAMISHA", som står for Computer Aided Manufactoring of Individual Shells for Hearing Aids.

Den er udviklet af det danske firma Widex og patenteret verden over, men hidtil har det ikke været muligt at udnytte patentet. Nu er laserteknologien blevet så moden, at patentet, der udviklet i 1990 kan begynde at give penge.


Med teknologien er det blevet muligt at computergenerere skallerne/propperne til individuelle i-øret og bag-øret høreapparater. Det sker ved at reproducere fuldstændige gengivelser af ørets og ørekanalens form ved hjælp af laser-og scannerteknologi.


Et team af forskere hos Widex udviklede i slutningen af 1980-erne den produktionsmetode, som ved hjælp af såkaldt ”stereo-lithografi” gør det muligt at fremstille ekstremt nøjagtige skaller/propper til høreapparater. Det sker ved hjælp af laserteknologi og avanceret scanning, som overfører og samler et nøjagtigt ”aftryk” af patientens ørekanal i en tredimensionel computermodel.


I en senere fase vil teknologien gøre det muligt at indføre en lille laserscanner direkte i patientens ørekanal, som lynhurtigt overfører alle patientens individuelle data om mål, form, krumninger etc. til en software, som kan bearbejde de indsamlede data. Det vil være til stor glæde for mange hørehæmmede, at de kan slippe for den nuværende metode, hvor der tages et siliconeaftryk af ørekanalen, hver gang patienten skal have et høreapparat.


Under alle omstændigheder vil den nye produktionsmetode sikre, at alle data om den enkelte patients individuelle ørekanal lagres i ubegrænset tid.


Desuden vil det blive muligt at fremstille de individuelle skaller og propper til høreapparater uden hensyntagen til fysiske afstande. For det bliver muligt at sende alle de indscannede data om den enkelte patient via internettet til centrale produktionssteder for høreapparatskaller/propper, som råder over produktionsfaciliteter baseret på den nye teknologi.


Den patenterede teknologi er baggrunden for, at stort set alle de store høreapparatproducenter i verden - med Siemens og Phonak i front - nu kæmper om at komme først med den kommercielle udnyttelse. Men konkurrenterne til Widex er tilsyneladende først for nylig blevet opmærksomme på, at det er den danske høreapparatproducent, der har udviklet og ejer det grundlæggende patent for at udnytte den nye produktionsmetode. Den danske virksomhed er dog åben over for at give konkurrenterne adgang til den nye teknologi gennem licensaftaler.


For Widex vil udnyttelsen af patentet give helt nye perspektiver. Ud over at Widex selv bliver blandt de første til at bruge den nye produktionsmetode, vil det placere virksomheden i en central rolle i forhold til alle konkurrenter på verdensmarkedet, som nu skal indgå licensaftaler med Widex.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
    Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    BI Excellence Day 2025

    Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

    30. april 2025 | Læs mere


    Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

    Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

    05. maj 2025 | Læs mere


    Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

    Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

    06. maj 2025 | Læs mere