Dansk teknologi bag avancerede høreapparater

Teknologien har navnet "CAMISHA", som står for Computer Aided Manufactoring of Individual Shells for Hearing Aids.

Den er udviklet af det danske firma Widex og patenteret verden over, men hidtil har det ikke været muligt at udnytte patentet. Nu er laserteknologien blevet så moden, at patentet, der udviklet i 1990 kan begynde at give penge.


Med teknologien er det blevet muligt at computergenerere skallerne/propperne til individuelle i-øret og bag-øret høreapparater. Det sker ved at reproducere fuldstændige gengivelser af ørets og ørekanalens form ved hjælp af laser-og scannerteknologi.


Et team af forskere hos Widex udviklede i slutningen af 1980-erne den produktionsmetode, som ved hjælp af såkaldt ”stereo-lithografi” gør det muligt at fremstille ekstremt nøjagtige skaller/propper til høreapparater. Det sker ved hjælp af laserteknologi og avanceret scanning, som overfører og samler et nøjagtigt ”aftryk” af patientens ørekanal i en tredimensionel computermodel.


I en senere fase vil teknologien gøre det muligt at indføre en lille laserscanner direkte i patientens ørekanal, som lynhurtigt overfører alle patientens individuelle data om mål, form, krumninger etc. til en software, som kan bearbejde de indsamlede data. Det vil være til stor glæde for mange hørehæmmede, at de kan slippe for den nuværende metode, hvor der tages et siliconeaftryk af ørekanalen, hver gang patienten skal have et høreapparat.


Under alle omstændigheder vil den nye produktionsmetode sikre, at alle data om den enkelte patients individuelle ørekanal lagres i ubegrænset tid.


Desuden vil det blive muligt at fremstille de individuelle skaller og propper til høreapparater uden hensyntagen til fysiske afstande. For det bliver muligt at sende alle de indscannede data om den enkelte patient via internettet til centrale produktionssteder for høreapparatskaller/propper, som råder over produktionsfaciliteter baseret på den nye teknologi.


Den patenterede teknologi er baggrunden for, at stort set alle de store høreapparatproducenter i verden - med Siemens og Phonak i front - nu kæmper om at komme først med den kommercielle udnyttelse. Men konkurrenterne til Widex er tilsyneladende først for nylig blevet opmærksomme på, at det er den danske høreapparatproducent, der har udviklet og ejer det grundlæggende patent for at udnytte den nye produktionsmetode. Den danske virksomhed er dog åben over for at give konkurrenterne adgang til den nye teknologi gennem licensaftaler.


For Widex vil udnyttelsen af patentet give helt nye perspektiver. Ud over at Widex selv bliver blandt de første til at bruge den nye produktionsmetode, vil det placere virksomheden i en central rolle i forhold til alle konkurrenter på verdensmarkedet, som nu skal indgå licensaftaler med Widex.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ed A/S
    Salg af hard- og software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere