Politisk flertal for at nedlægge Telestyrelsen

Et politisk flertal bestående af regeringspartierne og Dansk Folkeparti er parate til at nedlægge Telestyrelsen og lade telereguleringen overgå til Konkurrencestyrelsen.

Telestyrelsens dage kan være talte. Der tegner sig således netop nu et politisk flertal for at lade reguleringen af telebranchen overgå til Konkurrencestyrelsen. Regeringspartierne Venstre og Konservative erklærer sig således, sammen med Dansk Folkeparti, positive overfor ideen om at nedlægge styrelsen.

»Det ville være en god ide at overføre telereguleringen til Konkurrencestyrelsen. Det ville passe godt med en forenkling af systemet,« siger Dansk Folkepartis teleordfører Jørn Dohrmann.

»Vi er meget positive overfor ideen,« siger de konservatives teleordfører Per Ørum Jørgensen.

Debatten om hvorvidt telebranchen ikke længere skal ses i kortene af deres helt egen myndighed er opstået efter at videnskabsminister Helge Sander (V) i sidste uge i et svar til Folketingets videnskabsudvalg oplyste, at der ikke er nogen EU-regler, der dikterer at telereguleringen skal foretages af en særlig myndighed.

Telestyrelsen er netop nu ved at afslutte de sidste af i alt 16 delundersøgelser af telemarkedet, og herefter vil det være oplagt at tage styrelsens skæbne op til debat mener Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen.

»Afslutningen af markedsundersøgelserne vil være en god anledning til at overveje tingene. Telebranchen er kendetegnet ved særlige forhold, og derfor bør der også fortsat være sektorspecifik regulering. Men målet er også en regulering, der sikrer bedst mulig konkurrence og minder om den øvrige markedsregulering,« siger Torsten Schack Pedersen.

Den tankegang får opbakning fra regeringsfællen de Konservative.

»Det har altid været hensigten at det skulle bevæge sig i retning af at området kom ind under Konkurrencestyrelsen. Det vil også være mest hensigtsmæssigt for branchen, da vi tidligere har set en række uheldige eksempler på slagsmål mellem de to styrelser,« siger Per Ørum Jørgensen med reference til det langvarige tovtrækkeri om bindingsperioder på mobiltelefoner for godt et år siden, hvor de to styrelser var vildt uenige om lovgivningen på området - til stor forvirring for teleselskaberne.

Ifølge EU-reglerne skal der fortsat gennemføres særlig lovgivning på teleområdet, som adskiller sig fra konkurrenceloven. Men det kan varetages af et sektorspecifikt kontor i Konkurrencestyrelsen, mener Per Ørum Jørgensen.

Hos SF er man dog ikke meget for at skrinlægge Telestyrelsen.

»Teleområdet er så kompliceret at det fortsat er fornuftigt med en særskilt styrelse,« påpeger Anne Grete Holmsgaard, teleordfører for SF.

Hun mener at en særskilt styrelse stadig er nødvendig, primært fordi man ved liberaliseringen af telemarkedet ikke fik udskilt telekablerne i et selvstændigt selskab, men lod TDC beholde dem.

»Det er et område, der trækker tænder ud. Man kan ikke være sikker på at man får de krævede fagressourcer med, hvis man flytter området over i Konkurrencestyrelsen,« siger Anne Grete Holmsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere