Byg din egen internet-spion

Det har aldrig været lettere at udvikle sit eget malware-program. Få klik er nok til at skabe en lusket spion, der kan opfange tastetryk og aflytte computerens mikrofon.

Antallet af værktøjer til generering af trojanere er steget med 10 procent i forhold samme periode sidste år. Det fortæller sikkerhedsfirmaet Virus112. Fællesnævneren er stadig mere avancerede funktioner i værktøjerne - samt en funktionel og gennemtænkt brugergrænseflade. Flere af værktøjerne giver eksempelvis den resulterende malware muligheden for at tjekke, om den afvikles i et virtuelt miljø eller i en sandbox. Er det tilfældet, forsøger den at selvdestruere.

»Muligheden for at undgå detektering af malwaren, er en rød tråd i de mere professionelt udformede værktøjer. I den lette ende af skalaen forsøger de at sætte det installerede antivirusprodukt ud af spillet. Det samme gælder den oftest indbyggede firewall. Hertil kommer blokering af forskellige indbyggede værktøjer og funktioner i Windows, således brugeren udelukkes for at udføre grundlæggende modtræk mod inficeringen. Det er for eksempel blokering af Regedit, kommandoprompten og administrationsværktøjer,« fortæller Tonny Bjørn fra Virus112.

De mest avancerede er så smart opbygget, at de holder øje med brugerens aktivitet på maskinen. Så snart CPU-forbruget holder sig på et angivet niveau i en periode, går programmet ud fra at personen er væk fra maskinen. Herefter kan loggede data så overføres. Andre igen tjekker også om systemets screensaver er aktiveret.

»Et andet fællestræk er et gennemtænkt grafisk brugerflade til genereringsværktøjerne. Personerne bag værktøjerne har tydeligvis programmeringserfaring - samt har tid til at kræse for koden. Man fristes til at sige, at de ikke føler sig under nogen form for pres eller tidsfrist,« fortæller Tonny Bjørn.

Værktøjernes indbyggede funktionalitet er overraskende omfattende. Ud over at kunne overvåge tastetryk, tage kopi af skærmen og overvåge de websteder man besøger, så har flere af værktøjerne også indbygget funktionalitet, der både kan se billederne fra ens webcam og aflytte mikrofonen.

Så der er god grund til at beskytte sig. Tonny Bjørn anbefaler generelt at holde ens system opdateret med seneste servicepack og hotfixes - men det samme gælder også for andre installerede programmer med netadgang.

Det er tilsvarende med ens antivirusprogram. Er det ikke opdateret, og den seneste version, så kan det være årsagen til at en veludviklet trojaner sniger sig ind. Det er ikke nok at have den installerede version fuldt opdateret, hvis det er to versioner gammelt.

»Det er ikke kun for pengenes skyld, at antivirus-producenterne hele tiden frigiver nye versioner. Den indbyggede teknologi i scannerne bliver oftest mere effektiv over for de aktuelle trusler fra hvert versionsskift. En ældre, men opdateret scanner, kan derfor give en falsk tryghed,« siger han.




IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Project Manager

Capgemini Danmark A/S

SAP Project Manager

NAVTILUS SOFTWARE PARTNERSELSKAB

Microsoft Business Central Forretningskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere