Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Irisscanning og fingeraftryk på vej ind på kontoret

Flertallet af it-cheferne i en række lande, herunder Danmark, overvejer at indføre irisscanning og fingeraftryks-genkendelse på arbejdspladsen.

Irisscanning og elektroniske fingeraftryk er mest kendte som nye metoder til sikkerhedstjek i lufthavne og ved grænseovergange. Nu ser det ud til, at biometriske systemer også er på vej ud til almindelige arbejdspladser.

Det fremgår af en uvildig undersøgelse udført for Hitachi Data Systems. Ifølge analysen overvejer flertallet af it-cheferne i en række lande, herunder Danmark, at øge sikkerheden på arbejdspladsen med biometri, eksempelvis irisscanning og elektroniske fingeraftryk.

Analyseresultatet er baseret på 840 anonyme interviews med it-chefer fra 21 lande fra hele verden, heriblandt Belgien, Danmark, Egypten, Israel, Polen, Saudi-Arabien og Sydafrika.

55 procent af de adspurgte svarede, at de overvejer at indføre irisscanning og fingeraftryks-genkendelse. 68 procent mener at brugen af biometri i kontorbygninger er en rimelig sikkerhedsforanstaltning. 39 procent forudser modstand mod teknologien fra medarbejdere eller kunder og 37 procent mener, at der er overvejende risiko for »big brother«-misbrug af biometriske data.

Imens irisscanning og elektroniske fingeraftryk næsten synes oplagte til sikkerhedstjek i lufthavne og ved grænseovergange, følger der imidlertid nogle udfordringer med den nye teknologi, som virksomhederne skal forholde sid til.

Reglerne for databeskyttelse og anvendelse af disse data skal overholdes. Endvidere fylder de biometriske data meget, og belaster dermed virksomhedernes datalagringskapacitet.

»Det er vigtigt, at de biometriske data kan hentes frem i en fart, så sikkerhedstjekket ikke bliver til gene for medarbejdere eller kunder. Data skal opbevares sikkert, og systemet skal kunne fungere uanset hvilken del af it-netværket, der går ned,« siger adm. direktør Jørgen Kjærgaard, Hitachi Data Systems Danmark.

Biometrisk teknologi identificerer mennesker på individuelle biologiske kendetegn som fingeraftryk, ansigtsscanning og scanning af øjets iris. Der forskes også i muligheden for at identificere den enkelte på andre biologiske kendetegn, eksempelvis individuel gangart.

Allerede kan almindelige forbrugere købe flere enheder med biometrisk teknologi påmonteret. IBM har udviklet en fingeraftryksscanner til erstatning af passwords til Thinkpad, Sony har udviklet web-kameraer, der kan anvendes til at logge sig på pc'en ved hjælp af ansigtsgenkendelse, og i sidste måned lancerede Microsoft en fingeraftryksscanner, som skal erstatte brugernavn og passwords ved login på computer og kodeordsbeskyttede internetsider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere