Enhver hobbyfotograf ved, at man kan opnå spændende effekter ved at eksperimentere med lukkerhastigheden. En lang eksponering kan forvandle et vandløb til en brusende dis. En meget kort eksponering kan fange en bevægelse, der er så hurtig, at den slet ikke er synlig med det blotte øje. Det har også stor betydning for forskere, når de skal fotografere kommunikation mellem celler eller neuroner i den menneskelige hjerne.
I det nyeste nummer af tidsskriftet Nature fortæller forskere om et nyt kamera, som må betegnes som verdens hurtigste. Det er i stand til at tage billeder med en eksponeringstid på en halv milliardedel af et sekund.
Og det såkaldte Steam-kamera tager ikke kun ét billede, men en hel serie af billeder - den nuværende model kan tage seks millioner billedet i sekundet og forskerne arbejder på at forbedre dette til 10 millioner, som er 200.000 gange hurtigere end et normalt videokamera.
Steam er en forkortelse for Serial Time-Encoded Amplified imaging. Kameraet bruger meget korte laserpulser som spredes ud med specielle optiske elementer til et todimensionelt farvespektrum, som reflekteres af det objekt, der fotograferes.
Den reflekterede laserpuls sendes så gennem et fiberoptisk kabel, hvor de forskellige dele af spektret transporteres med forskellig hastighed - rød kommer eksempelvis hurtigere frem end blå.
Forskerne bruger så en almindelig fotosensor til at registrere lyset, efterhånden som det kommer gennem kablet, og placere det på et todimensionelt farvekort baseret på den rækkefølge, lyssignalerne er nået frem gennem kablet.
Det færdige resultat er et digitalt billede med en eksponeringstid på 1/500.000.000.
Læs mere om kameraet hos University of California.