Et internationalt forskerhold melder om et gennembrud i udvikling af nye materialer til elektroniske lagermedier. Det tysk-japanske hold har kigget på, hvordan de nuværende lagermedier opfører sig på atomart niveau. Forskerne har brugt Europas hurtigste supercomputer Jugene i Jülich og den japanske synkrotron SPring-8 til at analysere legeringen med det besværlige navn Ge2Sb2Te5 (GST), som anvendes på mange optiske lagermedier som f.eks. Blu-ray-diske.
GST skifter mellem to forskellige tilstande, kaldet faser, som reflekteres lys på forskellige måder. Laserlys bruges både til at udlæse og ændre mediets indhold.
»Selvom optiske lagermedier baseret på GST har været på markedet siden 1990'erne, så har det indtil nu været ukendt, hvordan dette skifte foregår på atomart niveau. Atomerne skiftes meget hurtigt, i løbet af nanosekunder. Det rejser spørgsmålet, hvordan strukturen skal se ud, for at det kan lade sig gøre. Denne viden er nødvendig for at lede efter nye materialer,« siger dr. Robert Jones, der er teoretisk fysiker på forskningscenteret Jülich.
Forskerne har brugt supercomputeren Jugene til at simulere, hvordan GST-materialet opfører sig når det køler ned. Det har krævet 4.000 af supercomputerens processorer og fire måneder at simulere, hvordan 460 atomer opfører sig i et forholdsvis langt tidsrum på 400 picosekunder.
Men forskningen betegnes som et vigtigt skridt på vejen mod nye lagermaterialer med højere kapacitet end de nuværende medier.