Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet en britisk kvinde ret i, at hendes rettigheder blev overtrådt, da hendes email- og telefonbrug blev overvåget på arbejdspladsen.
Kvinden, Lynette Copland, var ansat på Carmarthenshire College i Wales. Universitets viceforstander brød sig tilsyneladende ikke om hende, da denne mente, at hun for ofte brugte institutionens faciliteter til personligt brug, og begyndte derfor at indsamle beviser på hendes aktiviteter på email, telefon, internet og fax.
Lynette Copland mente, at det var en overtrædelse af Menneskeretskonventionens artikel 8, der handler om retten til privatliv og familieliv.
Sagen blev kompliceret af, at Storbritannien ingen lovgivning havde på området, da overvågningen fandt sted i 1999. Da Lynette Coplands samtidig ikke blev oplyst om, at hun blev overvåget, mente Menneskerettighedsdomstolen, at der var tale om en overtrædelse af artikel 8.
Sagens præcedens kan være begrænset, da der siden er kommet britisk lovgivning på området, men netavisen Ars Technica vurderer, at den kan betyde, at europæiske arbejdsgivere er nødt til at gøre ansatte opmærksomme på overvågning.
Retten tildelte Lynette Copland i alt 9.000 euro (lidt over 67.000 kroner). Copland vurderede selv, at sagen havde kostet hende 14.000 euro (over 100.000 kroner) i omkostninger. Viceforstanderen, der foretog overvågningen, er siden blevet suspenderet, men Lynette Copland fortsætter med at arbejde på universitetet.