Teknologirådet har netop offentliggjort deres store rapport om offentlige IT-projekter: »Erfaringer fra statslige IT-projekter - Hvordan gør man det bedre?«, www.tekno.dk
Rådet skal have stor ros for det kæmpe-arbejde, der er lagt i at få erfaringer fra mange offentlige projekter frem og især hvilke problemer, de er løbet ind i. På denne baggrund kommer rapporten med en række anbefalinger til, hvordan man i den offentlige sektor kan gribe kommende IT-projekter an.
Mange af de praktiske anbefalinger kan vi i Dansk Dataforening kun støtte op omkring, fordi det er de samme tanker vi har gjort. Med de 10 dogmer, der kom sidste år, og det nye hæfte med 5 holdninger til IT-projekter som vi netop er kommet med.
Modenhed hos leverandørerne
Hvis der skal være en enkelt knast, jeg skal pege på, så synes jeg, at rapporten mangler at tage temaet om modenhed hos leverandørerne mere aktivt op. Undersøgelsen »IT i praksis 2000« viser med al tydelighed, at der også hos leverandørerne er plads til forbedring. Således oplever to ud af tre offentlig virksomhed, at den teknologi der leveres er fejlbehæftet, at tidsplaner ikke holdes og at det leverede ikke lever op til det aftalte. To ud af fem oplever, at leverandørernes projektledere ikke er tilstrækkelige kompetente.
Derfor mener Dansk Dataforening, at der er brug for en større bevidsthed om modenhedsniveauet hos såvel kunde som leverandør. Og Dansk Dataforening finder, at den offentlige sektor som storforbruger af informationsteknologi snart må begynde at stille mere håndfaste krav ved at formulerer leverandørpolitikker med krav om eksplicit modenhedsniveau eller krav om en dokumenteret forbedringsstrategi baseret på målinger hos de leverandører de handler med. Naturligvis samtidig med at man udvikler modenhed på de indre linier og i øvrigt stiller de samme krav til sine rådgivere.
Statens IT-Råd
Udover Teknologirådets rapport, vores egne »dogmer og holdninger«, så har IT- og Forskningsministeriet nedsat Statens IT-Råd, hvor embedsmænd på højt niveau skal udveksle erfaringer med offentlige IT-projekter. Nu er problemet afdækket, der er stillet et beredskab op fra statens side, spørgsmålet er om vi nu går en skandaløs fremtid i møde?
Jeg tror det ikke, men håbet er naturligvis, at vi får begrænset problemernes omfang og at skævkørte projekter kan nå at blive reddet inden det bliver til en skandale. Hertil synes jeg Teknologirådets rapport flot forsøger at komme med relevante anbefalinger. Man må som projektleder imidlertid aldrig lade sig tynge så meget af viden, at man ikke tør tage nogle risici i sine projekter. Vi skal ikke over i det man kan kalde risikoaversion men snarere fremme større åbenhed i IT-projekterne.
Af Ejvind Jørgensen, næstformand i Dansk Dataforening