I stedet for at slås om at få lov til at købe Song, burde TDC og Tele2 slå pjalterne sammen. En fusion mellem de to ville skabe en ny stærk og international telegigant med en omsætning på op mod 80 milliarder kroner.
»Det er det perfekte ægteskab. TDC har en god markedsposition på nogle markeder, og Tele2 en god position på andre,« siger teleanalytikeren John Strand til Børsen.
En eventuel fusion ville skabe nordens største teleselskab, målt på omsætning.
John Strand bakkes op af analytikeren Poul Ernst Jessen fra Danske Equities:
»Det er to forskellige virksomhedskulturer, Men på papiret giver det masser af mening,« siger han til Børsen.
De to ser en fusion, hvor de nye selskaber fortsætter med to varemærker, som den mest oplagte model. TDC skal tage sig af den høje ende af markedet, mens Tele2 kan være discountselskabet.
Passer sammen
De to analytikere opregner en stribe områder, hvor de to selskaber passer godt sammen. I Norden er Tele2 stor i Sverige, mens TDC er stor i Danmark. Ingen af dem er stærke i Norge, og de har ingenting i Finland. Men sammen kan de blive en betydelig spiller på markedet.
»I Tyskland har Tele2 et stort fastnetselskab, mens TDC har et mobilselskab,« påpeger John Strand overfor Børsen.
Desuden har TDC opgivet sin modstand mod at købe sig ind på andres net, da man lige nu planlægger at eksportere »Telmore-konceptet« til en række lande under navnet EasyMobile. Konceptet går ud på udelukkende at sælge sim-kort og tilbyde billige minutter over internettet. Den slags kræver aftaler med teleoperatører, og Tele2 har allerede masser af aftaler rundt om i Europa.
Tele2 har brug for mange penge til at finansiere sin ekspansion rundt om i Europa. Det gælder særligt nu, hvor man med buddet på Song Networks er begyndt at købe den infrastruktur, som man hidtil har lejet sig ind på hos andre selskaber. Hvis Tele2 skal til at købe netværk vil det kræve et stort cash flow, og her kan man trække på TDC, der har et cash flow på 5 milliarder mod Tele2's 2 milliarder.
Analytikerne ser faktisk kun én hindring for en fusion. Den svenske Stenbeck-familie kontrollerer i dag Tele2, og det er ikke sikkert, at man vil opgive den rolle til gengæld som en rolle som den største - men ikke dominerende - aktionær i en fusion.
Både Stenbecks investeringsselskab, Kinnevik, og TDC afviser overfor Børsen at kommentere fusionstankerne.