Artikel top billede

Fraktalens opfinder er død

Benoit Mandelbrot skabte fraktalgeometrien, som fik sit gennembrud sammen med den personlige computer.

Den fransk-amerikanske matematiker Benoit Mandelbrot – som har lagt navn til den berømte Mandelbrot mængde – er død af kræft. Den 85-årige døde allerede torsdag i sidste uge i Cambridge i Massachusetts, men først nu er nyheden om hans død sluppet ud.

Mandelbrot skabte betegnelsen fraktalgeometri og han udgav den skelsættende bog ”The Fractal Geometry of Nature” i 1982. Matematikeren var i mange år ansat ved IBMs Thomas J. Watson Research Center i New York og han var professor ved flere amerikanske universiteter.

Hans berømmelse skyldes ikke mindst, at hans bog om fraktalgeometri udkom på et tidspunkt hvor den moderne computerrevolution lige var startet.

Mange havde fået hjemmecomputere ud i stuerne og det blev hurtigt populært at dykke ned i den uendeligt komplekse Mandelbrot-mængde på computerskærmen.

Dermed er Mandelbrot også uløseligt forbundet med computerhistorien og Mandelbrot mængden blev lidt af et popikon i firserne. Den farverige grafik blev gengivet på plakater, t-shirts og bogomslag.

Fraktalgeometri kan ikke kun bruges til at beskrive abstrakte matematiske objekter. Det kan også bruges til at beskrive mange fænomener i den virkelige verden, lige fra snefnug til bjerge og kystlinjer.

Hør Mogens Nørgaard fortælle om fraktaler her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere