Artikel top billede

4G-modem halter over på 3G

Kunder skal vente halvt minut.

Overgangen fra 4G-net til 3G-net med mobilt bredbånd er ikke så glidende, som mellem de andre netteknologier, og det kan tage et halvt år, før en løsning er på plads.

Det fortæller Telia, der som det eneste selskab i Danmark indtil videre har lanceret det nye supernet med Long Term Evolution (LTE), som giver høje båndbredder og lavere svartider.

Når en 4G-kunde hos Telia bevæger sig ud af 4G-dækning, kobler modemmet af nettet og finder 3G-dækning. Det foregår typisk i løbet af 20-30 sekunder. Når modemmet har fundet 3G, kan kunden koble sig på nettet og surfe videre.

Det forklarer Telia, der er utilfreds med situationen.

"Den ideelle situation er, at brugerne ikke bemærker overgangen, men blot er sikret maksimal netværkskvalitet hele tiden," siger kommunikationschef hos Telia, Mette Honoré.

 

Netværk håndterer data forskelligt

Overgangen skal altså gå lige så hurtigt og gnidningsfrit, som når et modem i dag skifter mellem 3G- og 2G-net. Når den glidende overgang ikke er på plads, skyldes det, at de to teknologier håndterer dataene på vidt forskellige måder i netværket bag basestationerne.

Det forklarer Ole Hauris, radio access network planning manager i det svensk-ejede selskab.

"Det handler om, at de arbejdsprocesser, der foregår i netværket, ligger forskellige steder fra teknologi til teknologi. En session, der kører, skal på millisekunder flyttes over i et andet netværk, der har en helt anden opdeling. Det er ret komplekst," forklarer Ole Hauris.

Hvor nogle processer før fandt sted i switches, så finder de med LTE sted i selve basestationen, forklarer han. Det gør 4G til en meget mere enkel teknologi end 3G, siger han. Et eksempel er, at basestationerne selv holder styr på de enkelte terminaler på nettet og står for hand over mellem forskellige basestationer, hvor det i tidligere generationer blev styret bag i netværket.

 

RAN, core-netværk og modems skal opgraderes

Det er både netværk og modem, der skal pilles ved, for at opnå "seamless handover", som Telia kalder den glidende overgang.

Nokia Siemens står for radionetværket (Radio Access Network, RAN) hos Telia, det vil sige basestationerne, og de skal opgraderes med ny software, før de kan håndtere den glidende overgang. Samtidig skal core-netværket, som er leveret af Ericsson, opgraderes for at få den perfekte overgang. Endeligt skal kundens usb-dongles - lige nu bruger Telia Samsung som leverandør - opgraderes med software, der kan håndtere glidende overgang og er tilpasset teleselskabets mobilnet.

Telia tager den bumpede overgang med ro.

"Vi er jo bare tidligt ude, og det er en af de ting, vi må tage med," siger Ole Hauris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere