Overgangen fra 4G-net til 3G-net med mobilt bredbånd er ikke så glidende, som mellem de andre netteknologier, og det kan tage et halvt år, før en løsning er på plads.
Det fortæller Telia, der som det eneste selskab i Danmark indtil videre har lanceret det nye supernet med Long Term Evolution (LTE), som giver høje båndbredder og lavere svartider.
Når en 4G-kunde hos Telia bevæger sig ud af 4G-dækning, kobler modemmet af nettet og finder 3G-dækning. Det foregår typisk i løbet af 20-30 sekunder. Når modemmet har fundet 3G, kan kunden koble sig på nettet og surfe videre.
Det forklarer Telia, der er utilfreds med situationen.
"Den ideelle situation er, at brugerne ikke bemærker overgangen, men blot er sikret maksimal netværkskvalitet hele tiden," siger kommunikationschef hos Telia, Mette Honoré.
Netværk håndterer data forskelligt
Overgangen skal altså gå lige så hurtigt og gnidningsfrit, som når et modem i dag skifter mellem 3G- og 2G-net. Når den glidende overgang ikke er på plads, skyldes det, at de to teknologier håndterer dataene på vidt forskellige måder i netværket bag basestationerne.
Det forklarer Ole Hauris, radio access network planning manager i det svensk-ejede selskab.
"Det handler om, at de arbejdsprocesser, der foregår i netværket, ligger forskellige steder fra teknologi til teknologi. En session, der kører, skal på millisekunder flyttes over i et andet netværk, der har en helt anden opdeling. Det er ret komplekst," forklarer Ole Hauris.
Hvor nogle processer før fandt sted i switches, så finder de med LTE sted i selve basestationen, forklarer han. Det gør 4G til en meget mere enkel teknologi end 3G, siger han. Et eksempel er, at basestationerne selv holder styr på de enkelte terminaler på nettet og står for hand over mellem forskellige basestationer, hvor det i tidligere generationer blev styret bag i netværket.
RAN, core-netværk og modems skal opgraderes
Det er både netværk og modem, der skal pilles ved, for at opnå "seamless handover", som Telia kalder den glidende overgang.
Nokia Siemens står for radionetværket (Radio Access Network, RAN) hos Telia, det vil sige basestationerne, og de skal opgraderes med ny software, før de kan håndtere den glidende overgang. Samtidig skal core-netværket, som er leveret af Ericsson, opgraderes for at få den perfekte overgang. Endeligt skal kundens usb-dongles - lige nu bruger Telia Samsung som leverandør - opgraderes med software, der kan håndtere glidende overgang og er tilpasset teleselskabets mobilnet.
Telia tager den bumpede overgang med ro.
"Vi er jo bare tidligt ude, og det er en af de ting, vi må tage med," siger Ole Hauris.