Elsparefonden forsvandt i ly af sommerferien

En politisk beslutning om at lukke Elsparefonden blev næsten trumfet igennem i sommerferien. Skulle beslutningen skjules?

Elsparefonden har i de seneste år sat forkus på miljøbesparelser i Danmark, men i løbet af sommeren blev fonden lukket ned.

I stedet er planen at omdanne fonden til det nye Center for Energibesparelser og flytte den fra Miljøministeriet til direkte under Energistyrelsen. Begrundelsen skulle være at bruge fondens gode erfaringer i forhold til at tøjle energiforbruget i andre sektorer end blot hos private og virksomheder.

Det lyder alt andet lige som et stort rygklap til fonden. Men lukningen har alligevel skabt kritik.

På Christiansborg er forligspartnerne for energiaftalen rasende over, at beslutningen om at fjerne Elsparefonden og starte energibesparelsescentret er blevet foretaget i sommerferien med en høringsfrist i løbet af industriferien.

»Det er en helt ny og arrogant måde at håndtere aftaler på,« siger SFs ordfører Anne Grete Holmsgaard til Børsen.

Ingen penge
Men også opstarten af det nye center kritiseres.

Elsparefondens budget på 90 millioner kroner bliver nemlig ikke en krone større. På trods af at det nye center skal sikre el- og varmebesparelser i stort set samtlige brancher - bortset fra transportsektoren.

»Uanset hvordan man vender og drejer det, er det en betydelig nedprioritering af elbesparelser og ikke nogen imponerende prioritering af energibesparelsesområdet samlet set,« siger Dorte Nørregaard Larsen fra interesseorganisationen Energiforum Danmark til Ingeniøren.

Klimaminister Connie Hedegaard har afvist kritikken.

Den højlydte kritik kan skyldes, at forligsparterne er lodret uenige, om hvor det nye center skal placeres. SF, S og R mener, at centret skal placeres i en selvstændig fond for at opretholde den frihed, som mange mener er årsagen til fondens kreative og slagkraftige kampagner.

Elsparefonden har siden åbningen i 1997 fået ros for sit arbejde. Fonden havde dog et lidt kontroversielt forslag for nylig, som blev kritiseret her på ComON. Forslaget gik ud på at slukke routere om natten, men flere har påpeget, at meget udstyr i dag er forbundet til internettet. For eksempel tyverialarmer og telefoner.

Læs mere om sagen hos Ingeniøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere