Elsparefonden har i de seneste år sat forkus på miljøbesparelser i Danmark, men i løbet af sommeren blev fonden lukket ned.
I stedet er planen at omdanne fonden til det nye Center for Energibesparelser og flytte den fra Miljøministeriet til direkte under Energistyrelsen. Begrundelsen skulle være at bruge fondens gode erfaringer i forhold til at tøjle energiforbruget i andre sektorer end blot hos private og virksomheder.
Det lyder alt andet lige som et stort rygklap til fonden. Men lukningen har alligevel skabt kritik.
På Christiansborg er forligspartnerne for energiaftalen rasende over, at beslutningen om at fjerne Elsparefonden og starte energibesparelsescentret er blevet foretaget i sommerferien med en høringsfrist i løbet af industriferien.
»Det er en helt ny og arrogant måde at håndtere aftaler på,« siger SFs ordfører Anne Grete Holmsgaard til Børsen.
Ingen penge
Men også opstarten af det nye center kritiseres.
Elsparefondens budget på 90 millioner kroner bliver nemlig ikke en krone større. På trods af at det nye center skal sikre el- og varmebesparelser i stort set samtlige brancher - bortset fra transportsektoren.
»Uanset hvordan man vender og drejer det, er det en betydelig nedprioritering af elbesparelser og ikke nogen imponerende prioritering af energibesparelsesområdet samlet set,« siger Dorte Nørregaard Larsen fra interesseorganisationen Energiforum Danmark til Ingeniøren.
Klimaminister Connie Hedegaard har afvist kritikken.
Den højlydte kritik kan skyldes, at forligsparterne er lodret uenige, om hvor det nye center skal placeres. SF, S og R mener, at centret skal placeres i en selvstændig fond for at opretholde den frihed, som mange mener er årsagen til fondens kreative og slagkraftige kampagner.
Elsparefonden har siden åbningen i 1997 fået ros for sit arbejde. Fonden havde dog et lidt kontroversielt forslag for nylig, som blev kritiseret her på ComON. Forslaget gik ud på at slukke routere om natten, men flere har påpeget, at meget udstyr i dag er forbundet til internettet. For eksempel tyverialarmer og telefoner.
Læs mere om sagen hos Ingeniøren.