Da Danmark i sluthalvfemserne privatiserede TDC, fik telegiganten lov til at beholde det daværende kabel-tv-selskab.
Dét var en fejl, mener Torsten Schack Pedersen, teleordfører for regeringspartiet Venstre.
"Jeg mener, at det var en fejl, da TDC blev solgt, at man ikke skilte det daværende kabel-tv-selskab ud og solgte det til et andet selskab," siger Torsten Schack Pedersen.
Han siger, at han som politiker nu må regulere mere, end han egentlig har lyst til, fordi TDC og YouSee har to infrastrukturer det samme sted og derfor ikke har lyst til at konkurrere med sig selv. Hvis det var to forskellige selskaber, ville der være større kamp om at konkurrere på højere hastigheder eller lavere priser.
"Man kan sige, at nu har det samme selskab to parallelle infrastrukturer. Så skal vi regulere mere," siger Torsten Schack Pedersen.
Det er han ærgelig over i dag.
"Det er jeg ikke sikker på, de fik lavet på den helt rigtige måde," siger han om halvfemsernes tele-politikere.
Vil ikke dele TDC og YouSee i dag
Som én af de ansvarlige politikere i dag vil han dog ikke arbejde for at splitte TDC og YouSee op:
"Hvis man skulle have gjort det, skulle man have gjort det dengang. Det var i forbindelse med en privatisering af en statslig virksomhed, man kunne have gjort det. Hvis man skulle gøre det nu, ville det få nogle juridiske konsekvenser. Det villle være et ekspropriativt indgreb, og det er jeg som liberal ikke tilhænger af," siger Torsten Schack Pedersen.
Derfor går han ind for en regulering af TDC og YouSee frem for en tvangsopsplitning.
Telemyndighed tvangsåbner YouSee
IT- og Telestyrelsen besluttede sidste år at tvangsåbne YouSees kabelt-tv-net for konkurrerende internetudbydere for at øge konkurrencen. Det vil gøre det muligt for selskaber som Telenor at sælge internetforbindelser gennem YouSees coax-net. Det kan dog tage noget tid, eftersom myndighederne først skal udregne en LRAIC-model, som kan fastslå priserne for at leje sig ind på coax-nettet.
Målet er at skabe konkurrence, oplyste IT- og Telestyrelsen for et år siden.
”IT- og Telestyrelsen har vurderet, at TDC’s kontrol med såvel kobbernettet som YouSees kabel-tv net skaber et særligt konkurrenceproblem på bredbåndsmarkedet. Det skyldes, at TDC har økonomisk incitament til kun at opgradere den uregulerede infrastruktur – kabel-tv nettet – til skade for konkurrenterne. Kabel-tv nettet kan levere en højere kapacitet end kobbernettet og uden en reguleret adgang hertil, har andre selskaber ikke mulighed for at tilbyde forbrugerne de samme tjenester som TDC,” hed det i en melding fra styrelsen for et år siden.
TDC klagede over åbningen til Teleklagenævnet, som for to måneder siden afviste klagen, der nu kan afgøres i retten.
Torsten Schack Pedersen siger, at han har tillid til, at IT- og Telestyrelsen gør det rigtige, når de forsøger at undgå misbrug af dominerende markedsandele.
"Ja, de har en politisk opgave fra lovgivningen, og den skal de selvfølgelig leve op til," siger Torsten Schack Pedersen.
Han er i øvrigt glad for privatiseringen af TDC, fordi det har skabt rum for andre teknologier, som kan konkurrere med TDC's kobber. Han håber, at konkurrencen på det danske telemarked en dag er så god, at politikerne ikke behøver regulere priserne.
Redigeret torsdag 2. december: Vi skrev ved en fejl, at kabel-tv-nettet blev åbnet, så konkurrenter kunne sælge kabel-tv. IT- og Telestyrelsen pålægger YouSee at åbne op for bredbånd, ikke tv, og kun for kunder som i forvejen får tv via YouSee.