Disse apps holder øje med dig gennem mobilens kamera og mikrofon

Ny trend skræmmer: Brugere giver apps lov til at spionere.

Smarte app-udviklere har fundet ud af, hvordan man kan bruge mobilens mikrofon og kamera til nye tjenester.

Det får nu flere kommentatorer til at råbe vagt i gevær.

En af de nye spion-apps er Color, som ComON tidligere har omtalt. App'en, som er en form for social billedtjeneste, bruger Android-smartphones og iPhones mikrofon til at registrere, om der er andre mennesker i samme rum. Lyden bliver kombineret med billeder fra kameraet til at komme med forslag til midlertidige sociale netværk mellem de mennesker, som er i samme rum. Applikationen har naturligvis bedt om tilladelse til at bruge mikrofon og kamera.

En anden spion-agtig applikation er Shopkick. Den belønner brugeren for at gå ind i bestemte butikker. Frem for blot at bruge GPS eller anden lokationstjeneste, så udsender specialudstyr i de pågældende butikker lyd, som mennesker ikke er i stand til at høre. Det kan telefonens mikrofon dog. På den måde kan app'en ved at lytte bekræfte, at du har fortjent en bonus.

En tredje app, IntoNow, tilbyder et socialt netværk mellem tv-seere, der følger med i samme udsendelse på samme tidspunkt. Ved at bruge mobilens mikrofon kan app'en automatisk registrere, hvilken udsendelse man er i gang med at se og altså måske ønsker at diskutere med andre. En lignende app er specielt udviklet til tv-seerien Greys Hvide Verden.

Alle apps beder om lov til at bruge mobilens hardware. Alligevel er kommentatorer bekymrede. Er brugerne virkelig klar over, at de giver fremmede lov til at lytte med?

"Selv om tanken bag det måske er godartet, så er mit gæt, at de fleste folk ville føle sig pænt skræmte over apps, der tænder for kamera eller mikrofonen uden direkte at advare brugeren og gøre det helt klart, hvad der sker," skriver Mike Masnick fra TechDirt.

Han efterspørger en app, der kan kontrollere, hvornår andre apps slår mikrofonen til, så han kan blokere spionagen.

Mike Elgan fra Computerworld.com skriver, at de nye apps er en helt ny generation. Tidligere har apps lyttet, hvor brugeren selv var i stand til at kontrollere processen. Med Shazam kan brugeren selv slå mikrofonen til for at lytte til et nummer og så få titel og kunstner-navn præsenteret. En vækkerurs-app, HappyWakeUp, har mikrofonen slået til for at lytte til, om brugeren er i dyb søvn eller er ved at vågne. Mike Elgan siger, at brugeren med disse apps ikke er i tvivl om, hvad der sker. Det er anderledes nu, mener han. Flertallet af brugerne af Color ved ikke, at app'en lytter med, hævder han.

"Velkommen til fremtiden," skriver Mike Elgan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere